ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλληνας ο Χόλτερμαν, η Intracom Defense και η αντλησιοταμίευση

Έλληνας ο Χόλτερμαν, η Intracom Defense και η αντλησιοταμίευση

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Έλληνας ο Χόλτερμαν

O Ολλανδός επιχειρηματίας Χένρι Χόλτερμαν έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πλούσια επιχειρηματική δράση στη χώρα μας μέσω της Reggeborgh Invest, ενώ την ίδια στιγμή έχει αναπτύξει και μια εξαιρετικά πλουραλιστική, αλλά ταυτόχρονα διακριτική φιλανθρωπική δράση. Οι επενδύσεις της Reggeborgh Invest στην Ελλάδα αγγίζουν σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένης της τοποθέτησης 300 εκατ. στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 200 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank και 100 εκατ. ευρώ σε επιλεγμένα χαρτοφυλάκια τουριστικών ακινήτων. Προσωπικά ο Χένρι Χόλτερμαν, στηρίζει οικονομικά πολιτιστικές δράσεις στην Κέρκυρα, έχει ενισχύσει τον εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος με αγορά σκάφους και δρομολογεί την ανακαίνιση της μαιευτικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Για την πλούσια συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία και κοινωνία ο Χένρι Χόλτερμαν πολιτογραφήθηκε τιμητικά Έλληνας με την πράξη πολιτογράφησής του να δημοσιεύεται χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Μαζί του, πολιτογραφήθηκαν τιμητικά και η σύζυγος του Χερίτα και ο γιός του Τόμ. Μια πρωτοβουλία που αναγνωρίζει έμπρακτα έναν διαχρονικό Φιλέλληνα.

Η Intracom Defense

Προ πέντε μηνών η Intracom είχε διαψεύσει δημοσιεύματα που την εμφάνιζαν να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή Elbit Systems για την πώληση της Intracom Defense. Τότε είχε διευκρινίσει πως «όταν συντρέχει γεγονός, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμένεται εύλογα να επηρεάσει την αγορά των μετοχών της, προβαίνει η ίδια υπεύθυνα στη δημοσιοποίησή του». Χθες μιλώντας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Intracom Holdings, ο Πρόεδρος της εταιρείας Σωκράτης Κόκκαλης, προέβη σε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις. Όπως είπε, «πλέον η παρουσία του Ομίλου στον χώρο της παραγωγής δεν είναι η πιο επωφελής λύση» και πως για το λόγο αυτό αλλά και «λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής πολιτείας ως προς την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», δεν μπορεί παρά να υπάρχουν συζητήσεις για πώληση της IDE. Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε πως «οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ανακοινώσιμο αποτέλεσμα».

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Αμφιλοχία και ήδη οι διαδικασίες τρέχουν ικανοποιητικά. Το εν λόγω έργο που θα έχει δυναμικότητα 680 MW αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα. Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. Έχει χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (project of common interest), ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 και το 2014 ως επένδυση στρατηγικής σημασίας. Ως προς την υλοποίηση του έργου, προσφάτως αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι αποφάσεις για τις άδειες εγκατάστασης του σταθμού αντλησιοταμίευσης παραγόμενης ισχύος 460 MW στη θέση Άγιος Γεώργιος, καθώς και για το σταθμό αντλησιοταμίευσης παραγόμενης ισχύος 220 MW στον Πύργο.

Πενία στελεχών

Είναι τόσο μεγάλη και ταχεία η αύξηση του όγκου του κατασκευαστικού αντικειμένου που πλέον δρομολογείται προς υλοποίηση στην ελληνική αγορά, και ειδικά τη διετία 2023-2024, ώστε θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να καλυφθούν οι σχετικές ανάγκες. Πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, μελετητές, χειριστές μηχανημάτων, εργατοτεχνίτες και άλλες ειδικότητες βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση και ήδη εδώ και καιρό παρατηρούνται ελλείψεις. Παράλληλα, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη η επιστροφή των χιλιάδων ανθρώπων του κλάδου που αποχώρησαν από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, εν μέσω υψηλής ανεργίας και έλλειψης επενδύσεων σε υποδομές και ιδιωτικά έργα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εγκατασταθεί σε χώρες της Ευρώπης ή της Μέσης Ανατολής, αμείβονται καλά και συμμετέχουν σε έργα μεγάλης κλίμακας. Ως εκ τούτου, παρότι ένα ποσοστό αυτών σίγουρα θα επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα τα προσεχή χρόνια, η εκτίμηση είναι ότι ακόμα περισσότεροι θα επιλέξουν να παραμείνουν στο εξωτερικό.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.