ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρκτική: 800.000 χρόνια μετά, πάνω από 400ppm το διοξείδιο του άνθρακα

Αρκτική: 800.000 χρόνια μετά, πάνω από 400ppm το διοξείδιο του άνθρακα

Ξεπέρασαν τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα για πρώτη φορά σε 800.000 χρόνια,

όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες επικαλούμενοι μετρήσεις από σταθμούς παρακολούθησης στην Αρκτική μεταξύ άλλων.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα ανησυχητικό ορόσημο σε σχέση με αυτό το αέριο του θερμοκηπίου που συνδέεται με την παγκόσμια υπερθέρμανση, για μία ένδειξη ότι ζούμε πλέον «σε έναν διαφορετικό κόσμο».

Ο αριθμός δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Εδώ και χρόνια άλλωστε έχουν ξεπεράσει τα θεωρούμενα ως ασφαλή 350 ppm, με τη μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα να είναι σήμερα 395 ppm.

Οι μετρήσεις - ρεκόρ κατεγράφησαν τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, όταν το διοξείδιο του άνθρακα στο βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, λίγο πριν τα φυτά αρχίσουν να απορροφούν το αέριο στο πλαίσιο του κύκλου ζωής τους

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NOAA, την περασμένη 'Aνοιξη οι συγκεντρώσεις CO2 ξεπέρασαν τουλάχιστον μια φορά τα 400 ppm, σε άλλες έξι τοποθεσίες σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, μεταξύ άλλων στον Καναδά, την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

πηγή: naftemporiki