ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ambrosia Capital, το άφαντο PIF και η ΕΛΒΟ

Η Ambrosia Capital, το άφαντο PIF και η ΕΛΒΟ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Άφαντο το PIF

Έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε που ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επαναβεβαίωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ενδιαφέρον του κρατικού fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment Fund – PIF) για την εξαγορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή έχει μείνει στα χαρτιά ήδη από το φθινόπωρο του 2021, με την Goldman Sachs που είναι ο σύμβουλος διάθεσης που προσλήφθηκε ειδικά για τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος από το PIF, να μην έχει ενημερώσει ακόμη για τις προθέσεις των Σαουδαραβών. Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που είχε δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς στο PIF έχει λήξει από τα τέλη Νοεμβρίου και αν και το ΤΧΣ έχει στείλει επιστολή για την παράταση αυτής της περιόδου οι Σαουδάραβες δεν έχουν έχει τοποθετηθεί. Σήμερα το 20% της Εθνικής Τράπεζας αποτιμάται στα 676 εκατ. ευρώ, όταν προ οκταμήνου είχε αξία 752 εκατ. ευρώ. Το ΤΧΣ δεν θα περιμένει τους Σαουδάραβες εσαεί.

Η Ambrosia Capital

Καθαρά κέρδη 437.168 ευρώ κατέγραψε η Ambrosia Capital Hellas Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών στη χρήση 01/07/2021 έως 30/06/2022, με τα συνολικά της έσοδα να ανέρχονται σε 1,6 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η χρηματιστηριακή εταιρεία του Τάσου Αστυφίδη πέτυχε στη χρήση 01/07/2021 έως 30/06/2022 έσοδα από προμήθειες διαχείρισης χαρτοφυλακίου 550.150 ευρώ, έσοδα 79.616 ευρώ από προμήθειες διεκπεραίωσης χρηματιστηριακών συναλλαγών και έσοδα 1 εκατ. ευρώ από διαμεσολάβηση σε χρηματιστηριακές πράξεις. Αν αναλογιστεί κανείς πως η εταιρεία έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άδεια για την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων στις 19 Μαρτίου 2021, οι επιδόσεις της κρίνονται ικανοποιητικές.

Το posh flat

Η Ambrosia Capital Hellas έχει εκχωρήσει εταιρική εγγύηση 328.800 ευρώ στην εταιρεία Ambrosia Capital RE ΙΚΕ για χρηματοδότηση που έλαβε για κεφάλαιο κίνησης από την Τράπεζα Πειραιώς. Σκοπός της Ambrosia Capital RE ΙΚΕ είναι η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, η εκμίσθωση και η διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Ambrosia Capital RE ΙΚΕ, ωστόσο αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ο Τάσος Αστυφίδης διαθέτει ένα πολυτελές flat σε μια από τις πλέον posh περιοχές του Λονδίνου, το St John's Wood, η αξία του οποίου σήμερα ξεπερνά τα 2 εκατ. λίρες. Αρκεί να αναφέρουμε πως η οικία Αστυφίδη στο Λονδίνο απέχει 3 λεπτά με τα πόδια από το Abbey Road Studios, το στούντιο όπου οι Beatles έχουν ηχογραφήσει κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, όπως το ομώνυμο άλμπουμ Abbey Road.

Η ΕΛΒΟ και οι προσδοκίες

Έχουν ήδη περάσει δύο έτη από την μεταβίβαση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στην κοινοπραξία των εταιρειών SK Group & Plasan - Γλύνης , ωστόσο τη διετία αυτή η ΕΛΒΟ δεν επέδειξε κάτι το εντυπωσιακό. Πέραν από μια συμφωνία με την ΕΛΤΡΑΚ και την ένταξή της στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) η ΕΛΒΟ δεν έχει δείξει πρόοδο ανάλογη με τις προσδοκίες. Ενδεικτικά είναι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας για την περυσινή χρήση. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 493.437 ευρώ και αφορούν στο σύνολο τους άχρηστο υλικό (scrap), ενώ τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων ήταν ζημιογόνα και ανήλθαν σε 957.379 ευρώ. Δεδομένου ότι το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΒΟ ανέρχεται σε 2,1 εκατ. ευρώ, μια τρίτη συνεχόμενη ζημιογόνος χρήση θα οδηγήσει νομοτελειακά τους μετόχους της εταιρείας σε αναγκαστική αύξηση κεφαλαίου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι ισραηλιτικές Plasan Sasa Ltd και Naska Indusries SK Group Ltd, που είναι οι βασικοί μέτοχοι της ΕΛΒΟ εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα να βολιδοσκοπούν το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν σχετίζονται με την ΕΛΒΟ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.