ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συγχωνεύσεις της Prodea, η DBC Europe και η Omniphos

Οι συγχωνεύσεις της Prodea, η DBC Europe και η Omniphos

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Attica Bank

Οι εναλλακτικές επιλογές για την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της Attica Bank συζητήθηκαν χθες στο διοικητικό της συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Με αυτό το δεδομένο θα πραγματοποιηθεί κατά τα φαινόμενα η αυριανή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, με κύριο θέμα την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Οι συγχωνεύσεις της Prodea

Ολοκλήρωσε η Prodea τη διαδικασία συγχώνευσης των πέντε θυγατρικών της εταιρειών, ήτοι της ΗΛΔΗΜ, New Metal Expert, Ήριννα Κτηματική, Ανάπτυξη Φραγκοκλησιά και Ilida Office. Η συγχώνευση έγινε χωρίς να προηγηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η συνολική λογιστική αξία των εισφερόμενων ακίνητων ανέρχεται στα 122,2 εκατ. ευρώ, ενώ η αντικειμενική τους αξία στα 41,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στη σύμβαση συγχώνευσης δεν συμπεριλήφθηκε ένα ακίνητο της New Metal Expert (ένα αγροτεμάχιο με τρία κτίρια που βρίσκεται στον Ασπρόπυργο), το οποίο δεν μπόρεσε για «τεχνικούς λόγους» να αποτελέσει αντικείμενο της εμπράγματης μεταβίβασης. Για ποιο λόγο; Δεν προσκομίσθηκε απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, καθώς εκκρεμεί στο Κτηματολογικό Γραφείο Αχαρνών, η εξέταση της σχετικής αίτησης γεωμετρικής και χωρικής μεταβολής. Το θέμα θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον και θα γίνει προσθήκη στη σύμβαση συγχώνευσης, ώστε να περάσει και το ακίνητο αυτό στην Prodea.

Η DBC Europe

Η Diadikasia Business Consulting, η γνωστή εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών της οποίας ηγείται ο Χρήστος Καινούργιος προχώρησε προσφάτως σε διασυνοριακή συγχώνευση με τη βέλγικη θυγατρική της DBC Europe. Η Diadikasia Business Consulting κατείχε το σύνολο των μετοχών του μετοχικού κεφαλαίου της απορροφούμενης DBC Europe, η οποία συστάθηκε το 2015 στο Βέλγιο. Η DBC Europe δημιουργήθηκε με σκοπό να εισχωρήσει σε αγορές του εξωτερικού και να διευκολύνει την διεκπεραίωση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από επτά χρόνια συνεχούς λειτουργίας και παρ' όλες τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τον σκόπο αυτό, η DBC Europe δεν κατάφερε να συμμετάσχει σε κάποιο αξιόλογο συμβουλευτικό έργο, ούτε έχει έως σήμερα εισχωρήσει δυναμικά, όπως αναμενόταν, στην βελγική και εν γένει Ευρωπαϊκή συμβουλευτική αγορά, πέρα από τη συμμετοχή της σε μερικά ερευνητικά έργα «HORIZON 2020». Σε αυτό το αποτέλεσμα συνετέλεσε το αρνητικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε λόγω της παγκόσμιας κρίσης, της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης. Εν όψει των ανωτέρω, η συνέχιση της λειτουργίας της DBC Europe θεωρήθηκε οικονομικά ασύμφορη και προτάθηκε η διενέργεια διασυνοριακής συγχώνευσης με απορρόφηση από την Diadikasia Business Consulting.

Κάνναβη παντού

Στα σκαριά βρίσκονται δύο μονάδες παραγωγής εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων βιομηχανικής κάνναβης και άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε Κορινθία και Μαγνησία. Η πρώτη μονάδα υλοποιείται στην Κορινθία από την υπό σύσταση Spark Botanicals IKE. Η επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 5,31 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα ενισχυθεί με επιχορήγηση 2,9 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη μονάδα παραγωγής εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων βιομηχανικής κάνναβης υλοποιείται από την Centaurus Botanicals IKE στο Βελεστίνο. Η επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 4,7 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα ενισχυθεί με επιχορήγηση 1,8 εκατ. ευρώ. Με τις τιμές των αιθέριων ελαίων να είναι ανάλογες της ζήτησης, που σταθερά κινείται σε υψηλά επίπεδα, οι μονάδες παραγωγής εκχυλισμάτων και αποσταγμάτων βιομηχανικής κάνναβης διαρκώς αυξάνονται. Όταν μιλάμε για την βιομηχανική κάνναβη αναφερόμαστε στις 52 ποικιλίες της βιομηχανικής κάνναβης που είναι εγγεγραμμένες στον κοινό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών και έχουν περιεκτικότατα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) σε ποσοστό μικρότερο του 0,2%. Μπορεί η βιομηχανική κάνναβη να βγήκε από τον κατάλογο των παράνομων ουσιών το 2013, ωστόσο η χρήση της νομιμοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2016. Μάλιστα, ακόμη και σήμερα η νομοθεσία για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, έχει κάποια κενά και διοικητικές αγκυλώσεις που προκαλούν καθυστερήσεις στους επενδυτές.

Η Elounda Night

Ζωή σε μια παλιά ξενοδοχειακή μονάδα στη θέση Πλάκα, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, πρόκειται να δώσει η Διοικητική ομάδα της υπό σύσταση επιχείρησης Elounda Night Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Το επενδυτικό σχέδιο της Elounda Night προβλέπει την αγορά υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας που έχει διακόψει τη λειτουργία της και την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό της, ώστε να αναβαθμιστεί από 2 αστέρων σε 4 αστέρων με δυναμικότητα 61 δωματίων/143 κλινών. Η επένδυση ύψους 3,30 εκατ. ευρώ υπάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και θα επιχορηγηθεί με 1 εκατ. ευρώ. Πίσω από την Elounda Night βρίσκεται η κατασκευαστική Omniphos ATE, η οποία αποτελεί ουσιαστικά τη φυσική συνέχεια της Σ. Σιγάλας ΑΤΕ, η οποία ήταν τεχνική εταιρεία Η’ τάξεως με εκτελέσεις μεγάλων ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Η Σ. Σιγάλας ΑΤΕ ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994 και εξαγοράσθηκε το 1999 από την ΑΤΤΙΚΑΤ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Omniphos ATE, ο οποίος θα τρέξει την Elounda Night την Λευτέρης Σιγάλας, είναι πολιτικός μηχανικός με εκτεταμένη εμπειρία τόσο στις κατασκευές όσο και στην πληροφορική.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.