ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε νέα αύξηση επιτοκίων προχωρά σήμερα η ΕΚΤ

Σε νέα αύξηση επιτοκίων προχωρά σήμερα η ΕΚΤ
AP

Οικονομολόγοι και αναλυτές συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει σήμερα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού να είναι κάπως ενθαρρυντικές, καθώς ο δείκτης αποκλιμακώθηκε για τρίτο συναπτό μήνα τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 8,5% από το 9,2% στο οποίο βρισκόταν τον Δεκέμβριο κι ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για αποκλιμάκωσή του στο 9%.

Η εξέλιξη δεν προσφέρει, πάντως, μεγάλα περιθώρια ελιγμών στην ΕΚΤ και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις της για δύο λόγους: πρωτίστως επειδή ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο αφαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, επιταχύνθηκε στο 7% από το 6,9%.

Παράλληλα, όμως, τα στοιχεία δεν θεωρούνται πλήρως αξιόπιστα καθώς ελλείψει επίσημης αναφοράς της Γερμανίας για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Eurostat αναπλήρωσε το κενό με μια εκτίμηση που προκύπτει από ένα θεωρητικό μοντέλο.

Η Federal Reserve προχώρησε χθες στην όγδοη αύξηση επιτοκίων, καθώς συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού που παραμένει σε υψηλά επίπεδα στις ΗΠΑ. Αρκέστηκε, ωστόσο, να αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα τα επιτόκια του δολαρίου να διαμορφώνονται τώρα στο φάσμα από 4,5% έως 4,75%.

Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, η ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης φαίνεται να δίνει τέλος, προς το παρόν τουλάχιστον, στην ασυνήθιστα επιθετική στροφή της ομοσπονδιακής τράπεζας σε περιοριστική νομισματική πολιτική. Ο λόγος για τις επτά αυξήσεις επιτοκίων που αποφάσισε η Fed περίπου από τα μέσα του περασμένου έτους, άλλες κατά 50 μ.β. και άλλες κατά 75 μ.β. Ετσι συνολικά στη διάρκεια του περασμένου έτους η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 3,5 εκατοστιαίες μονάδες, σε μια προσπάθεια να ανακόψει έναν ιλιγγιώδη πληθωρισμό που είχε να αντιμετωπίσει η υπερδύναμη εδώ και 40 χρόνια.