ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρυσή λίρα: Πουλιέται 43 ευρώ ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι

Χρυσή λίρα: Πουλιέται 43 ευρώ ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι
AP

Συνεχίζεται ακάθεκτο το ράλι της τιμής του χρυσού, συμπαρασύροντας και την τιμή της χρυσής λίρας.

Το πληθωριστικό ράλι, οι αυξημένες ανησυχίες για τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, έχουν επιβαρύνει το διεθνές επενδυτικό κλίμα και έχουν ενισχύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το χρυσό.

Ο υψηλός πληθωρισμός και τα ανεβασμένα επιτόκια τείνουν να ευνοούν τον χρυσό, καθώς αρκετοί επενδυτές επιλέγουν να τοποθετούν τα χρήματά τους στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Η διεθνής τιμή του χρυσού έχει ανέλθει στα 1.910 δολάρια ανά ουγγιά, με τους αναλυτές να βλέπουν συνέχιση της ανοδικής αυτής πορείας, λόγω της αποδυνάμωσης του δολαρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, λόγω της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, κάτι που ωστόσο θα το μάθουμε αύριο Πέμπτη.

Η ενίσχυση της τιμής του χρυσού έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται και η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας.

Σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τη χρυσή λίρα έναντι 398,89 ευρώ, ενώ την πουλάει έναντι 481,14 ευρώ, ήτοι η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης είναι 82,25 ευρώ!

Πέρυσι τον Φεβρουάριο η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη μια χρυσή λίρα προς 363,48 ευρώ και την πουλούσε προς 438,15 ευρώ, ήτοι η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης ήταν 74,67 ευρώ!