ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank επηρεάζει τις αγορές

Πώς η κατάρρευση της Silicon Valley Bank επηρεάζει τις αγορές

Σε καθεστώς διαχείρισης έθεσε την τράπεζα Silicon Valley Bank, η ρυθμιστική αρχή της Καλιφόρνιας μετά την κατάρρευση του τραπεζικού ιδρύματος.

Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα στις ΗΠΑ που πτωχεύει εντός του 2023, ενώ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ από το 2008 και την κατάρρευση της Washington Mutual.

Οι αναταράξεις στην Silicon Valley Bank ξεκίνησαν έπειτα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι εκδίδει νέες μετοχές αξίας 2,25 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση έπειτα από σημαντικές απώλειες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πανικό στους καταθέτες της που μαζικά έτρεξαν να πάρουν τα χρήματα τους. Και όσοι το έκαναν πρώτοι πρόλαβαν. Η ρυθμιστική αρχή της Καλιφόρνιας διόρισε την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ως διαχειριστή.

Η τυπική ασφάλιση της FDIC καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.Η FDIC δήλωσε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες προκαταβολικό μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας.

Οι πελάτες με καταθέσεις πάνω από 250.000 δολάρια θα λάβουν βεβαιώσεις για τα μη ασφαλισμένα χρήματα τους, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι από τους πρώτους που θα πληρωθούν – κατά πάσα πιθανότητα μόνο μερικώς – με τους πόρους που θα ανακτηθούν όσο η SVB θα είναι υπό τη διαχείριση της FDIC.

Χθες η SVB απέτυχε να αντλήσει κεφάλαια και προσέλαβε συμβούλους, μεταξύ των οποίων την Goldman Sachs, για να κλείσει συμφωνία εξαγοράς. Μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα έξετασαν την περίπτωση της SVB, αλλά οι πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ρεαλιστική αποτίμηση της αξίας της τράπεζας, σημείωσαν οι πηγές.

Το τραπεζικό ίδρυμα είχε 17 υποκαταστήματα στην Καλιφόρνια. Είχε συνολικό ενεργητικό 209 δισ. δολάρια και περίπου 175,4 δισ. δολάρια καταθέσεις.

Μπορεί η Wall Street να έκλεισε χθες με πτώση ωστόσο η κατάρρευση της Silicon Valley Bank αντιμετωπίσθηκε ως μεμονωμένο και διαχειρίσιμο γεγονός. Αυτό που ωστόσο είναι σίγουρο είναι πως η υπόθεση αυτή θα επηρεάσει όλο το οικοσύστημα των start up στις ΗΠΑ, καθώς πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις ήταν πελάτες της τράπεζας.