ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τραπεζικές συγκρίσεις, η Eletson Holdings και η Landis+Gyr

Οι τραπεζικές συγκρίσεις, η Eletson Holdings και η Landis+Gyr

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Αναπόφευκτες συγκρίσεις

Το να είσαι η εξαίρεση μπορεί να είναι υπέροχο, αλλά μπορεί και να είναι οδυνηρό. Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των εξαιρετικών οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας για το 2022, με κέρδη 1,12 δισ. ευρώ, σήμερα η Alpha Bank κλείνει την αυλαία των ανακοινώσεων των οικονομικών καταστάσεων των συστημικών τραπεζών για το έτος που πέρασε, με τα κέρδη της για το 2022 να ανέρχονται σε 398 εκατ. ευρώ. Τώρα που έχουμε την συνολική εικόνα για το πως πήγε κάθε μία από τις τράπεζες το 2022, αναπόφευκτα θα γίνουν και οι συγκρίσεις για το ποια τραπεζική διοίκηση ήταν η πιο επιτυχημένη, μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες δραστηριοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων που συνόδευσαν το παρελθόν έτος. Για εκείνους που δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο οι ανταγωνιστές τους, σίγουρα αυτή η σύγκριση δεν είναι ευχάριστη.

H Eletson Holdings

Αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα βρίσκεται η ελληνική εφοπλιστική εταιρεία Eletson Holdings Inc. Πιστωτές της ναυτιλιακής κατέθεσαν στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης αίτηση για μη εθελοντική πτώχευση (involuntary bankruptcy petition) που αφορά αξιώσεις ύψους 213 εκατ. δολαρίων. Ο ναυτιλιακός όμιλος Eletson ιδρύθηκε το 1966 από δύο αδέλφια και τους γαμπρούς τους. Τους Ερρίκο Κέρτσικωφ, Ιωάννη Καρασταμάτη, και τα αδέλφια Απόστολο Χατζηελευθεριάδη και Γρηγόρη Χατζηελευθεριάδη. Η διαχείριση της ναυτιλιακής έχει περάσει πλέον στα χέρια της επόμενης γενιάς, ήτοι των Κωστή Χατζηελευθεριάδη, Βασίλη Χατζηελευθεριάδη, Βασίλη Κέρτσικωφ, Κωστή Κέρτσικωφ και της Λασκαρίνας Καρασταμάτη. Τα προβλήματα της Eletson δεν είναι καινούργια. Ξεκίνησαν από το 2017. Στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν η χαμηλή ρευστότητά της εταιρείας την οδήγησε σε αθετήσεις υποχρεώσεων έναντι των πιστωτών της. Η εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια ήταν σε συζητήσεις με τους ομολογιούχους της για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά τελικά αυτές δεν κατέληξαν και έτσι κατατέθηκε προ ημερών η αίτηση για μη εθελοντική πτώχευση.

Λαζαράκου στην Μπανγκόκ

Στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης θα βρίσκεται από τις 11 έως και τις 17 Ιουνίου 2023 η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου. Η κ. Λαζαράκου θα συμμετάσχει στο 48ο Ετήσιο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (48 th IOSCO Annual Meeting) και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της IOSCO, που θα διεξαχθεί κατά το χρονικό διάστημα από 13 έως και 16 Ιουνίου 2023 στην Μπανγκόκ. Ο IOSCO είναι το βασικό forum για τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών της κεφαλαιαγοράς και αναγνωρίζεται ως ο διεθνής φορέας για την θέσπιση προτύπων για τις αγορές κινητών αξιών. Ο οργανισμός έχει περισσότερα από 200 μέλη από περισσότερες από 100 χώρες, εκπροσωπώντας το 95% των κεφαλαιαγορών ανά τον κόσμο.

Η Landis+Gyr και ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο διαγωνισμός του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για τους έξυπνους μετρητές έχει σκαλώσει για τα καλά, δεδομένων όσων πληροφορηθήκαμε χθες από τους εκπροσώπους των Ελβετών της Landis+Gyr. Υπενθυμίζεται πως οι Ελβετοί έμειναν εκτός διαγωνισμού. Γιατί; Ο ΔΕΔΔΗΕ ισχυρίζεται ότι η Landis+Gyr παρέλειψε να δηλώσει την Landis+Gyr ΑΕ στην Κόρινθο ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και δεν συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης (ESPD). Από την πλευρά της, η ελβετική εταιρεία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Διαχειριστή ως αβάσιμο, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν τεκμαίρεται από πουθενά. Όπως αναφέρθηκε χθες από τον CEO του Ομίλου Werner Lieberherr, η Landis+Gyr AG ακολούθησε τις οδηγίες του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες, η Ενότητα Δ πρέπει να συμπληρώνεται για φορείς στην δυναμικότητα των οποίων δεν βασίζεται ο προσφέρων. Ποιοι συνεχίζουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού; Η Itron Spain SLU, από κοινού με την ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL, η Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh, η σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d. μαζί με την γαλλική Oracle France SAS και η ελληνική Protasis AE, με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS. Το εάν θα προχωρήσει ο διαγωνισμός θα το ξέρουμε σύντομα , καθώς η Landis+Gyr έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα του αποκλεισμού της. Μάλιστα, εάν οι Ελβετοί που έχουν επενδύσει 60 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις τους στην Κόρινθο από το 2017 έως και σήμερα δεν δικαιωθούν, δηλώνουν πως θα προσφύγουν έως και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.