ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ και δέος στις αγορές ομολόγων – Μεγάλη «βουτιά» για τους τίτλους AT1

Χρηματιστήρια, ομόλογα
Pixabay

Τα συγκεκριμένα ομόλογα AT1 είναι γνωστά ως «contingent convertibles» ή «CoCο» και αποτελούν τίτλους μειωμένης εξασφάλισης

Καταβαραθρώνονται οι τιμές στα ομόλογα AT1 των μεγάλων ευρωτραπεζών όπως η Deutsche Bank, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas, τα οποία υποχωρούν κατά 10-12 σεντς τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. Τα συγκεκριμένα ομόλογα AT1 είναι γνωστά ως «contingent convertibles» ή «CoCο» και αποτελούν τίτλους μειωμένης εξασφάλισης, οι οποίοι μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια ή διαγράφονται στην περίπτωση που το επίπεδο κεφαλαίου μιας τράπεζας υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας

Σοκ έχει προκαλέσει στην στην αγορά ομολόγων η απόφαση των ελβετικών Αρχών να διαγραφούν τελείως οι τίτλοι ΑΤ1 που είχε εκδώσει η Credit Suisse ενώ οι μέτοχοι της τράπεζας θα λάβουν χρήματα. Αναλυτές επισημαίνουν πως μια συγκεκριμένη αγορά είναι πολύ πιθανό να «παγώσει» λόγω της απόφασης της Ελβετίας και δεν αποκλείουν νομικές επιπλοκές.

Η πώληση της Credit Suisse έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των επενδυτών, που είχαν επενδύσει στα πιο επικίνδυνα ομόλογα του ελβετικού κολοσσού, γνωστά ως AT1, η αξία των οποίων προσεγγίζει τα 17 δισ. δολάρια.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι συγκεκριμένοι επενδυτές ενδέχεται να χάσουν όλα τα κεφάλαια που τοποθέτησαν σε αυτά τα ομόλογα, προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, η αξία της οποίας φτάνει τα 275 δισ. δολάρια. Εν μέσω όλων αυτών, οι πιστωτές βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα «ψιλά γράμματα» που αφορούν τους τίτλους CoCos για να διαπιστώσουν αν νομικά μπορούν κι άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν την τακτική της ελβετικής κυβέρνησης και, πραγματικά, είναι περίεργο που η Ελβετία «εξαφάνισε» τους συγκεκριμένους επενδυτές ενώ διατήρησε την ίδια ώρα 3,3 δισ. δολάρια για όσους κατέχουν μετοχές. Αυτό ακριβώς έχει εξαγριώσει τους κατόχους ομολόγων. Ο Patrik Kauffmman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος Aquila Asset Management, που είναι κάτοχος των ίδιων ομολόγων τόνισε πως όλο αυτό που γίνεται, δεν έχει νόημα. «Οι μέτοχοι θα πρέπει να πάρουν 0», επειδή «είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές».

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ένας διευθύνων σύμβουλος τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζήτησε, ωστόσο, να μην κατονομαστεί, καθώς η συγκυρία είναι πολύ κρίσιμη. Όπως είπε, οι ελβετικές Αρχές «σκότωσαν αυτή τη βασική πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, στον απόηχο της εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, και την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ.

Εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς ομολόγων διαβλέπουν πως οι τιμές σε όλα τα ΑΤ1 είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υποχωρήσουν. Μάλιστα, οι traders της Barclays Plc έχουν προβλέψει πως οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν τα 0,15 ευρώ ή και περισσότερο, όπως αναφέρουν άτομα με γνώση του θέματος.

Πάντως, κάποιοι ετοιμάζονται να προσφύγουν νομικά με τους της traders της Goldman Sachs Group Ιnc να σχεδιάζουν να υποβάλουν προσφορές για αξιώσεις έναντι των πιο «επικίνδυνων» ομολόγων της Credit Suisse για λογαριασμό των πελατών τους, που έχουν επενδύσει σε τέτοιους τίτλους.

Σχετικές ειδήσεις

Άγριο sell off στη μετοχή της Credit Suisse - «Βουτιά» 72%

Νέα αναταραχή στις αγορές - Δεν πείθει το ντιλ Credit Suisse με UBS

Credit Suisse: Ουάσινγκτον και Λονδίνο χαιρετίζουν την εξαγορά από τη UBS