ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντι Ράμα: Πρόσκληση σε Έλληνες επενδυτές από το βήμα του Greek-Albanian Forum

Εντι Ράμα: Πρόσκληση σε Έλληνες επενδυτές από το βήμα του Greek-Albanian Forum

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αναφέρθηκε στον σχεδιασμό πρωτοβουλίας για ιδιαίτερη μεταχείριση και επενδυτικά προνόμια σε ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Αλβανία, μιλώντας στο Greek-Albanian Forum σε συζήτηση με μέλη της ελληνικής Κυβέρνησης και ελληνικές επιχειρήσεις.

“Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια ειδική πρωτοβουλία για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι πολύ ριζοσπαστικό και να προσκαλέσουμε τις εταιρείες σας να έρθουν και να έχουν μια πολύ ειδική μεταχείριση εκεί για ορισμένα χρόνια - σε περιοχές, στις οποίες έχουμε πρόβλημα, γιατί οι άνθρωποι φεύγουν, αλλά όπου υπάρχουν πολλές δυνατότητες ακόμα”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, από το βήμα του Greek- Albanian Forum, που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σήμερα στο Ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”.

Στη συζήτηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και από την Αλβανική μεταξύ άλλων η Υπουργός Οικονομικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Delina Ibrahimaj και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία της Δημοκρατίας της Αλβανίας Besart Kadia, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος και πλήθος ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων με δραστηριότητα στην Αλβανία.

Ο κ. Ράμα επισήμανε πως οι επενδύσεις δεν αφορούν πλέον μόνο την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία ή ούτω καθεξής στη γειτονία, αλλά πως πρόκειται για μια ευρύτερη αγορά που διαμορφώνεται μέσω της συνεργασίας της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονία και των άλλων χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου και υπογράφουν συμφωνίες για το άνοιγμα της αγοράς. “Οδεύουμε προς μια ενιαία αγορά στην περιοχή. Και είναι μια σοβαρή αγορά. Διαφορετικά, ξεχωριστά, είμαστε μικρές αγορές”, ανέφερε.

Ανέδειξε, επίσης, τη σημασία του να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για τις Ελληνο-Αλβανικές οικονομικές σχέσεις. “Πολιτικά είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, τα μεταξύ μας ζητήματά μας αντιμετωπίζονται με δέσμευση και από τις δύο πλευρές, με κοινή αντίληψη ότι πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας και ότι κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εμάς”, σημείωσε επισημαίνοντας ότι επίλυση των διαφορών μας έρχεται με την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και των επιχειρήσεών μας.

Επισήμανε, δε, πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί 26-29 Απριλίου στους Δελφούς, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την περαιτέρω ανάπτυξη του Οικονομικού Φόρουμ των Τιράνων που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα τον Ιούνιο.

“Η Ελλάδα, από πολλές απόψεις, έχει επιστρέψει. Η οικονομική κρίση και όλες οι τραυματικές συνέπειες αυτής έχουν ξεπεραστεί. Μια νέα εποχή έχει έρθει για την ελληνική κοινωνική και οικονομική ζωή. Οικονομικά η Ελλάδα σήμερα είναι υγιής. Είναι λοιπόν καιρός να στρέψουμε τα βλέμματα περισσότερο στην περιοχή και να κάνουμε περισσότερα για την περιοχή. Και νομίζω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σήμερα την ικανότητα να το κάνουν”, ανέφερε ο κ. Ράμα.

Για ευρωπαϊκή ένταξη: Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι σημαντικό πολιτικό κομμάτι του ευρωπαϊκού οράματος

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός, συζητώντας με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Συμεών Τσομώκο για την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπογράμμισε πως το κλίμα έχει αλλάξει θετικά στην Ευρώπη, ειδικά υπό την πίεση της ρωσικής επιθετικότητας. “Χρειαζόταν ένας πόλεμος όχι μόνο για να πούμε, αλλά και να κατανοήσουμε βαθιά ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ σημαντικά για το πολιτικό κομμάτι του ευρωπαϊκού οράματος και στρατηγικής”, ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως η άλλη πλευρά του νομίσματος αφορά στα κράτη που θέλουν να ενταχθούν να κάνουν τις απαραίτητες διεργασίες.

Ανέφερε πως το κενό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των μη κρατών μελών μεγαλώνει αντί να μικραίνει καθώς τα μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια των κρίσεων είχαν στη διάθεσή τους πολλά περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπισή τους, όπως το Ταμείο Ανθεκτικότητας, που υποστήριζαν πολίτες και κυβερνήσεις. “Η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο. Προσπαθούμε τώρα να ανοίξουμε μια συζήτηση για κάτι νέο όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Ένα είδος προδομημένης χρηματοδότησης σε συνδυασμό με συνεισφορές για τις χώρες μας χωρίς να περιμένουμε να γίνουν μέλη. Γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να είναι πολύ αργά. Αλλά σε σύγκριση με όταν είχαμε την πρώτη μας συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα”, σημείωσε.

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την Ελλάδα

Στο καλωσόρισμα του στον Αλβανό Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν κοινή λαμπρή Ιστορία αλλά και ένα λαμπρότερο κοινό μέλλον. Ανέφερε πως υπό την ηγεσία του Έντι Ράμα η αλβανική οικονομία έχει επιδείξει μεγάλες δυνατότητες και μεγάλη πρόοδο. “Ο δρόμος της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την Ελλάδα” ανέφερε και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξή της.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κ. Συμεών Τσομώκος, ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας θα συνεχίσει να ανθίζει, φέρνοντας ευημερία και ανάπτυξη στις χώρες και τους πολίτες. “Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει καλλιεργήσει ισχυρούς δεσμούς με την Αλβανία για αυτό το ευγενές έργο της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεών μας με το Οικονομικό Φόρουμ των Τιράνων να έχει γίνει μια από τις συναντήσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματικών και πνευματικών ηγετών από την Αλβανία και την Ευρώπη”.