ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Optima bank και το Μέγαρο Σλήμαν

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Optima bank και το Μέγαρο Σλήμαν

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Ένα νέο φωτοβολταϊκό σταθμό απέκτησε το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ενεργειακή του αυτάρκεια. Ο πρώτος φωτοβολταϊκός σταθμός 8MW του «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί το 2011 και μπορεί να παράγει ετησίως ενέργεια 11 εκατ. κιλοβατωρών, τόση όση χρειάζονται για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους 3.000 άνθρωποι. Ο νέος σταθμός ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2021 και ολοκληρώθηκε προσφάτως. Είναι ισχύος 16 MW και υπερσύγχρονος. Με το νέο έργο που θα εγκαινιασθεί στις 5 Απριλίου, το αεροδρόμιο της Αθήνας μπαίνει στην τελική ευθεία για να πετύχει το 2025 τον στόχο του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που από το 2005 ως το 2021 έχει μειώσει το αποτύπωμά του πάνω από 40%, στο πλαίσιο της φιλόδοξης πρωτοβουλίας «Route 2025», στοχεύει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία και αντιστοιχεί περίπου στο 90% του τρέχοντος αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.

Κινητικότητα στο Χρηματιστήριο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος θα ενημερώσει στις 5 Απριλίου τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το χρηματιστηριακό ρεπορτάζ για τις προσεχείς δράσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου. Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του δεν είναι γνωστό. Οπότε δεν πρέπει να αποκλείονται και «εκπλήξεις». Ωστόσο, ανεξαρτήτως του τι θα ανακοινώσει ο κ. Κοντόπουλος το γεγονός της χρονιάς για την ελληνική αγορά είναι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Optima bank. Η Optima bank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα διαβεί το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από 17 χρόνια. Η τελευταία τράπεζα που είχε μπει στο Χρηματιστήριο, ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στις 5 Ιουνίου 2006. Στα πλαίσια εκείνης της δημόσιας εγγραφής η διασπορά είχε αποκτήσει το 34,84% των μετοχών της τράπεζας. Δεν ξέρουμε τί θα ισχύσει με την Optima bank, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η Διοίκηση της τράπεζας επιθυμεί να αντλήσει από την αγορά πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

Ιλίου Μέλαθρον

Το Ιλίου Μέλαθρον, γνωστό και ως Μέγαρο Σλήμαν είναι το νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Πανεπιστημίου. Είναι δημιουργία του Ερνέστου Τσίλλερ, ο οποίος το σχεδίασε το 1878 ως κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν. Το ακίνητο ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ μισθώθηκε προσφάτως στη Mitsis Hotels, η οποία δρομολογεί ήδη την ανακαίνισή του. Το ακίνητο των 7.115 τ.µ. θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο και για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί ελάχιστο ύψος επένδυσης 15,2 εκατ. ευρώ. . Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης είναι 35 ετών, µε δικαίωμα επέκτασης για επιπλέον 10 χρόνια. Ως ελάχιστο μίσθωμα είχε οριστεί το ποσό των 60.000 ευρώ. Το σημαντικότερο είναι πως το 145 ετών ακίνητο θα έχει για τα επόμενα 45 χρόνια μια χρήση που εγγυάται την τακτική του συντήρηση και ανακαίνιση. Μακάρι και άλλα ακίνητα του ΕΦΚΑ να έχουν την ίδια τύχη.

Οι τουριστικές εισπράξεις

Η καλή ημέρα από την αρχή φαίνεται. Αν ο Ιανουάριος μπορεί να χαρακτηρισθεί ενδεικτικός για την πορεία του ελληνικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, τότε θα μιλάμε για μια χρονιά θαύμα. Τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν τον Ιανουάριο στα 224 εκατ. ευρώ, από 130,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022. Δηλαδή σημείωσαν αύξηση 71% σε ετήσια βάση. Με τον ρυθμό αυτό είναι σίγουρο πως οι τουριστικές εισπράξεις το 2023 θα ξεπεράσουν κατά πολύ εκείνες του 2022 που είχαν ανέλθει σε 17,6 δισ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.