ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο σύμβουλος του Υπερταμείου, οι σύμβουλοι του ΟΔΔΗΧ και τα «τροχιοδεικτικά» για τη Σοσιαλδημοκρατία

Ο σύμβουλος του Υπερταμείου, οι σύμβουλοι του ΟΔΔΗΧ και τα «τροχιοδεικτικά» για τη Σοσιαλδημοκρατία

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο σύμβουλος του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο αναζητά σύμβουλο που θα αποτιμήσει την αξία των συμμετοχών του. Η αμοιβή του εκτιμητή θα είναι 200.000 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές έως τις 7 Απριλίου. Μεταξύ των εταιρειών που θα αποτιμηθούν είναι οι ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΟΑΣΑ, Ελληνικά Ταχυδρομεία, Διώρυγα Κορίνθου, Ελληνικές Αλυκές, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Ζώνες και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Για τους σκοπούς του έργου, ο εκτιμητής θα πρέπει να υποβάλει λεπτομερή αναφορά για κάθε μία εταιρεία και να παρουσιάσει στο Υπερταμείο το αποτέλεσμα της διαδικασίας αποτίμησης, τη μεθοδολογία που εφάρμοσε, τα σενάρια και τα υποστηρικτικά στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη. Ακόμη, θα πρέπει να προτείνει μια συγκεκριμένη προσέγγιση για την αξιοποίηση των συμμετοχών του Υπερταμείου σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αλλά και στις μη εισηγμένες εταιρείες, δίδοντας βάθος στις συμμετοχές με ακίνητα, όπως οι ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ και ΔΕΘ.

Οι τρεις σωματοφύλακες

Τρία συγκεκριμένα νομικά γραφεία, δύο διεθνή και ένα ελληνικό, έχουν αναπτύξει μια ειδική σχέση με το ελληνικό χρέος, κάτι που οφείλεται στον ειδικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην αναδιάρθρωσή του (PSI) κατά το διάστημα 2011- 2012. Πρόκειται για την αμερικανική νομική φίρμα Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, η οποία από το 1946 έως σήμερα έχει εμπλακεί σε εκατοντάδες αναδιαρθρώσεις χρέους, κρατικού και ιδιωτικού και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία νομικά γραφεία στο χρηματοοικονομικό δίκαιο διεθνώς. Η Gottlieb από το 2011 συμβουλεύει το Ελληνικό Δημόσιο επί ειδικών νομικών ζητημάτων που άπτονται των εκδόσεων χρέους. Ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για το χρέος παρέχει στην Ελλάδα και το βρετανικό δικηγορικό γραφείο Allen & Overy LLP, το οποίο έχει μια ιστορία οκτώ δεκαετιών και θεωρείται κορυφαίο στον τομέα του. Από την ελληνική πλευρά, ειδική τριβή με το χρέος έχει η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, ένα γραφείο με παράδοση από το 1930, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες χώρας. Υπενθυμίζεται πως κατά το PSI του 2012, η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη και η Allen & Overy LLP παρείχαν από κοινού νομική υποστήριξη στο IIF, ήτοι στην πλευρά εκείνων που υπέστησαν το «κούρεμα». Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως και στις 30 εξόδους της Ελλάδος στις αγορές τα τελευταία εννέα χρόνια οι «τρεις σωματοφύλακες» του χρέους, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη έχουν κατά αποκλειστικότητα τον ρόλο του παρόχου νομικών υπηρεσιών. Έτσι, και στην χθεσινή επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς χρεογράφου ανέλαβαν να παράσχουν τις εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες τους για την υλοποίηση της έκδοσης έναντι αμοιβής έως 300.000 ευρώ. Να ξεκαθαρίσουμε πάντως πως το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί την ανώτατη οροφή και πως οι τελικές αμοιβές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα…

«Τροχιοδεικτικά» και Σοσιαλδημοκρατία

Την ευκαιρία να καταδειχθεί το σε ποιο βαθμό ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να συναντηθούν στο δρόμο της Σοσιαλδημοκρατίας θα δώσει μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που θα λάβει χώρα την επόμενη Πέμπτη. Στις 6 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαζήση, διοργανώνουν στα κεντρικά του IANOY στη Σταδίου παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Αργείτη, με τίτλο «Keynes, Κεϊνσιανισμός και Σοσιαλδημοκρατία». Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Γιώργος Αργείτης είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο νέο πόνημά του ο γνωστός καθηγητής διατυπώνει τη θέση πως η ανάκτηση της χαμένης κοινωνικής αξιοπιστίας και η πολιτική ανάκαμψη της Σοσιαλδημοκρατίας θα εξαρτηθούν από την αποκατάσταση των αξιών και των αρχών της, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό θα καθοριστούν από την προθυμία της να επανεξετάσει τη θεωρητική βάση της πολιτικής οικονομίας της υπό το πρίσμα του θεσμικού κεϊνσιανισμού. Για το εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη θέση αυτή θα τοποθετηθούν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Χουλιαράκης, Γεράσιμος Μοσχονάς και ο Γιώργος Σιακαντάρης. Και έχουν μεγάλη σημασία αυτά που θα πουν ειδικά οι κ.κ. Σαχινίδης και Χουλιαράκης, καθώς θα φανεί το σε ποιο βαθμό συναντιούνται προεκλογικά οι θέσεις τους για την οικονομία. Και επειδή και οι δύο τους είναι μετριοπαθείς τεχνοκράτες με γνώση των μεγεθών και κυρίως με γνώση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα όσα θα ειπωθούν θα έχουν και πρακτική αξία, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν «τροχιοδεικτικά».

Οι συντελεστές του mega deal

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί μεταξύ των στελεχών της PricewaterhouseCoopers (PwC) για την ομαλή εξέλιξη της απόκτησης των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ έναντι 1,26 δισ. ευρώ. Βλέπετε η PwC επικούρησε καθοριστικά τη ΔΕΗ στη σύναψη της συμφωνίας. Μια ομάδα στελεχών από την PwC Romania και την PwC Greece επικουρούμενη από δικηγόρους της D&B David și Baias, τη δικηγορική εταιρεία της PwC στη Ρουμανία, βοήθησαν τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην απόκτηση των ρουμανικών στοιχείων ενεργητικού. Οι ειδικοί της PwC και της D&B David și Baias παρείχαν τη δέουσα επιμέλεια, συμβουλές για τη φορολογική διάρθρωση και υποστήριξη της ΔΕΗ και βοήθησαν στις περίπλοκες οικονομικές και φορολογικές πτυχές και στα συμβατικά έγραφα, που διέπονται από το ρουμανικό δίκαιο. Η δε ομάδα της D&B David și Baias που αποτελείτο από περισσότερους από 20 δικηγόρους εργάστηκε σε συνεργασία με την βρετανική δικηγορική εταιρεία Milbank LLP, η οποία συντόνισε συνολικά τη νομική υποστήριξη της ΔΕΗ. Όλα αυτά τα αναφέρουμε για να μην λησμονούνται και οι συντελεστές του «mega deal».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.