ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι χειριστές ελικοπτέρων, το ΤΧΣ και το stop Στυλιανίδη σε «αεριτζήδες»

Οι χειριστές ελικοπτέρων, το ΤΧΣ και το stop Στυλιανίδη σε «αεριτζήδες»

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Απευθείας στα βαθιά

«Όσοι πιστοί, προσέλθετε». Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναζητεί ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος για το Διοικητικό του Συμβούλιο. Για το λόγο αυτό ανέθεσε στην Egon Zehnder του Ανδρέα Γαβριηλίδη να επιλέξει μεταξύ των καλύτερων βιογραφικών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τα βιογραφικά τους έως την Δευτέρα 24 Απριλίου. Ιδανικά θα πρέπει να έχουν σπουδάσει και σταδιοδρομήσει ως τραπεζικά στελέχη και οικονομολόγοι, ωστόσο θα ληφθούν υπόψη και υποψήφιοι με πτυχία λογιστικής και νομικής, αλλά με σοβαρή εμπειρία στο banking. Να σημειωθεί πως από τα 9 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, τα 6 μέλη είναι μη εκτελεστικά́ και 3 είναι εκτελεστικά. Το ΤΧΣ αμέσως μετά τις εκλογές θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις για την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες. Με απλά λόγια το νέο μέλος του ΔΣ θα πέσει απευθείας στα βαθιά…

Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων

Την πεποίθηση ότι τα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό θα τηρηθούν εκπέμπει η πλευρά της Lamda Development. Η Διοίκηση της Lamda θεωρεί πως ο πύργος κατοικιών Riviera Galleria, το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria, το εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall Complex, τα έργα υποδομής, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα σημαντικό ποσοστό του πάρκου αναψυχής θα είναι έτοιμα έως τις αρχές του 2026. Αυτό που διευκολύνει την ανάπτυξη του έργου είναι η εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του και τα έσοδα που διαρκώς μπαίνουν στα ταμεία της Lamda Development από τις προπωλήσεις των κατοικιών. Δυσκολίες ωστόσο υπάρχουν. Η αύξηση του κόστους χρήματος και οι ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής είναι οι σημαντικότερες εξ αυτών.

Η υπόγεια αποθήκη

Μόνο εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές αλλάξουν εντυπωσιακά θα μπορούσε να αναβιώσει εκ νέου ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στο project αυτό, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει θέσει – και σωστά- ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την υπόγεια αποθήκη. Με βασικό γνώμονα τη μικρότερη επιβάρυνση των καταναλωτών, ενέκρινε 50% ποσοστό κοινωνικοποίησης του έργου και έθεσε οροφή στα συνολικά έσοδα που μπορεί να αντλήσει ο επενδυτής από τη λειτουργία της αποθήκης. Αυτή η οροφή τέθηκε στα 160 εκατ. ευρώ. Με τα σημερινά δεδομένα το πλαίσιο αυτό δεν λειτουργεί ελκυστικά για τις εταιρείες εμπορίας, αποθήκευσης και διανομής φυσικού αερίου.

Χειριστές ελικοπτέρων

«Ξέρετε από ελικόπτερο;» Το Πυροσβεστικό Σώμα αναζητεί 12 ιδιώτες χειριστές ελικοπτέρων για τα ελικόπτερα τύπου AS-332 και BK-117 που διαθέτει στον στόλο του. Οι πιλότοι των ελικοπτέρων θα προσληφθούν για 12 μήνες για το χειρισμό των ελικοπτέρων της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και η σύμβασή τους θα μπορεί να παραταθεί 4 κατ’ ανώτατο όριο, φορές χωρίς, όμως, να υπερβεί τους 60 μήνες σε συνολικό χρόνο διάρκειας της απασχόλησης. Οι υποψήφιοι χειριστές ελικοπτέρου AS-332 θα πρέπει να έχουν συνολική πτητική εμπειρία 1.500 ωρών ως χειριστές ελικοπτέρων, εκ των οποίων 1.000 ώρες σε πολυκινητήρια ελικόπτερα ως κυβερνήτες Κ1, τουλάχιστον 200 ώρες επί τύπου AS-332 και 100 ώρες νυχτερινών πτήσεων.Οι υποψήφιοι χειριστές ελικοπτέρου ΒΚ-117 θα πρέπει να έχουν συνολική πτητική εμπειρία 1.500 ωρών ως χειριστές ελικοπτέρων, εκ των οποίων 1.000 ώρες σε πολυκινητήρια ελικόπτερα ως κυβερνήτες Κ1, τουλάχιστον 300 ώρες επί τύπου ΒΚ-117 και 100 ώρες νυχτερινών πτήσεων. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου.

Stop Στυλιανίδη

Και καθώς ο λόγος για την Πυροσβεστική, μαθαίνουμε πως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προτείνει την εγκατάσταση ενός εφεδρικού συστήματος επικοινωνίας που θα κάλυπτε τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος στο Αιγαίο. Κατά πληροφορίες το σύστημα αξίας 6 εκατ. ευρώ «κόπηκε» από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, καθώς αποδείχθηκε πως μεσίτες και εκπρόσωποι που προωθούσαν το project ήταν «αεριτζήδες».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.