ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι dual list εισηγμένες, η Ελληνικά Λαχεία και η Διώρυγα GAS

Οι dual list εισηγμένες, η Ελληνικά Λαχεία και η  Διώρυγα GAS

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι dual list εισηγμένες

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που έχει την αξία της μοιράσθηκε χθες ο CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το χρηματιστηριακό ρεπορτάζ. Η πληροφορία αφορούσε στις πέντε dual list εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήτοι τις Coca Cola, Viohalco, TITAN, Cenergy και Austriacard, οι τίτλοι των οποίων διαπραγματεύονται και σε άλλα χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο οι πέντε αυτές μετοχές αντιπροσωπεύουν το 17,1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς (14 δισ. ευρώ) και πραγματοποιούν το 3,8% των ημερήσιων συναλλαγών, ήτοι τζίρο 4,3 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο. Από τις πέντε προαναφερόμενες μετοχές η Coca Cola και η Cenergy είναι αυτές που το 2023 καταγράφουν μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε σχέση με την αγορά του Euronext, κάτι που δεν ίσχυε το 2022. Από μια άποψη αυτό αποτυπώνει την μεγαλύτερη πίστη των εγχώριων επενδυτών στις προοπτικές τους σε σχέση με τους ξένους επενδυτές.

MidCap Roadshows

Ο κ. Κοντόπουλος και οι επιτελείς τους θεωρούν πως οι ελληνικές εταιρείες που απαρτίζουν την μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών κρύβουν αξία και προοπτικές και τους λείπει η προβολή. Για το λόγο αυτό η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου θα διοργανώσει όχι ένα , ούτε δύο, αλλά τρία MidCap Roadshows για την προώθηση των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές. Το πρώτο MidCap Roadshow θα γίνει στην Γενεύη στις 13 Ιουνίου, το δεύτερο στο Παρίσι στις 22 Ιουνίου και το τρίτο στην Φρανκφούρτη στις 31 Οκτωβρίου. Ελπίζουμε οι ξένοι επενδυτές να δουν πράγματι αξία σε αυτές τις εταιρείες. Πάντως, πριν το ταξίδι στην Γενεύη τον Ιούνιο ο κ. Κοντόπουλος θα ταξιδέψει στο τέλος του μήνα σε Λονδίνο και Παρίσι για να προωθήσει το νέο δείκτη MSCI GR Rebased Index, στον οποίο μετέχουν οι τίτλοι των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζας, Eurobank, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Γιατί χρειάζεται marketing στο εξωτερικό ο εν λόγω δείκτης της MSCI; Το ξέρει καλύτερα η Διοίκηση του Χρηματιστηρίου.

Διεθνής διαιτησία

Το «σίριαλ» της διεθνούς διαιτησίας στην οποία έχει προσφύγει η Ελληνικά Λαχεία κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ για την ελάχιστη ετήσια αμοιβή των ετών της πανδημίας ( 2020 και το 2021) συνεχίζεται. Η Ελληνικά Λαχεία είχε προσφύγει στο London Court of International Arbitration (L.C.I.A.) τον Μάρτιο του 2021 ζητώντας να απαλλαγεί από την καταβολή της ελάχιστης ετήσιας αμοιβής για το 2020 και το 2021 λόγω των έκτακτων συνθηκών που είχε προκαλέσει η πανδημία. Η διαιτησία που εστιάζει στην ερμηνεία της σύμβασης που είχε συνομολογηθεί το 2013, δυνάμει της οποίας παραχωρήθηκε στην Ελληνικά Λαχεία το αποκλειστικό δικαίωμα της παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και εν γένει διαχείρισης των Λαϊκό Λαχείο, Εθνικό Λαχείο, Ευρωπαϊκό Λαχείο, ΣΚΡΑΤΣ, Στεγαστικό Κρατικό Λαχείο και το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει. Η διεθνής διαιτησία δεν είναι απλή υπόθεση. Αποτελεί μεγάλη δαπάνη για το Δημόσιο, καθώς πέραν από τους διαιτητές πληρώνει και οικονομικούς εμπειρογνώμονες για τις γνωμοδοτήσεις τους. Στη βάση αυτή ευελπιστούμε η διαδικασία να τελεσφορήσει σύντομα..

Το FSRU της Διώρυγα GAS

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση ένταξης της μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) της «Διώρυγα GAS», θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ αφορά στην κατασκευή και λειτουργία πλησίον των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους ενός τερματικού σταθμού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου με αγκυροβολημένη (πλωτή) μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου και διασύνδεση αυτού, μέσω χερσαίου αγωγού, με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Το FSRU θα διαθέτει δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου χωρητικότητας έως 210.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητας επαναεριοποίησης και διοχέτευσης στο σύστημα 132.000 kwh/ημέρα (48,2 εκατ. kwh ετησίως) με λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (bcm).

Δανεισμός τέλος

Διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει τον τερματισμό του «ανοικτού δανεισμού» ταινιών και σειρών. Με την ρύθμιση προβλέπεται η εξαίρεση από το δικαίωμα του δημόσιου δανεισμού των οπτικοακουστικών έργων, των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και των φορέων ήχου και εικόνας που ενσωματώνουν οπτικοακουστικά έργα και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, έτσι ώστε οι δημιουργοί οπτικοακουστικών έργων να έχουν το δικαίωμα να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν τον δημόσιο δανεισμό των έργων τους. Ως εκ τούτου, επέρχεται εξάλειψη της οικονομικής απαλλοτρίωσης δικαιωμάτων δικαιούχων ταινιών και προγραμμάτων και μείωση των κινδύνων πειρατείας , η οποία είναι δυνατόν να λάβει χώρα από την εφαρμογή του συστήματος ανοιχτού δανεισμού. Έτσι, μειώνεται και ο κίνδυνος απώλειας εσόδων από τα προστατευόμενα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των παραγωγών των οπτικοακουστικών έργων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.