ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Texan, ένα luxury yacht στο σφυρί και η Mytilineos Smart Cities

H Texan, ένα luxury yacht στο σφυρί και η Mytilineos Smart Cities

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Καλπάζει η Texan

Στα ύψη εκτινάχθηκε το 2022 ο τζίρος της Texan Συστήματα Περιβαλλοντικής Εναλλακτικής Διαχείρισης , της οικογένειας Μούργου, η οποία έχει εγκαταστήσει εκατοντάδες μηχανήματα ανακύκλωσης, τα γνωστά «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης» σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της Texan ο τζίρος της σημείωσε το 2022 αύξηση 262% και ανήλθε στα 17,9 εκατ. ευρώ, από 4,9 εκατ. ευρώ το 2021. Το προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν το 2022 κατά 418,83% και ανήλθαν στο ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι 820.899 ευρώ στη χρήση του 2021. Στη βάση αυτή η Διοίκηση της Texan αποφάσισε να διανεμηθούν στους μετόχους ως μέρισμα 4,6 εκατ. ευρώ. Πως προκύπτει αυτό το ποσό; Τα κέρδη του 2022 ανήλθαν στο ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ. Από τα ανωτέρω κέρδη αφαιρείται ο φόρος εισοδήματος 1,19 εκατ. ευρώ και προστίθενται τα αποτέλεσμα εις νέον της προηγούμενης περιόδου ποσού 1,54 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα τα κέρδη προς διάθεση διαμορφώνονται στο ποσό των 4,6 εκατ. ευρώ. Και αυτή η μερισματική πολιτική πιθανότατα θα συνεχιστεί και το 2023, καθώς η Διοίκηση της Texan χαρακτηρίζει τις προοπτικές για 2023 ως «εξαιρετικές». Που αποδίδεται αυτή η πεποίθηση; Η Texan έχει ανακηρυχθεί είτε τελικός ανάδοχος είτε προσωρινός ανάδοχος σε σημαντικούς διεθνείς δημόσιους διαγωνισμούς, που αφορούν στη προμήθεια πολυκέντρων ανακύκλωσης που πρέπει, βάσει συμβατικών υποχρεώσεων, να εκτελεστούν εντός του 2023. Ως αποτέλεσμα, στην τρέχουσα χρήση η εταιρεία θα έχει σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων χρήσεως και βελτίωση της οικονομικής της διάρθρωσης.

Νέα εποχή

Τρεις εταιρείες μετείχαν στη διαβούλευση και υπέβαλαν σχόλια για το σχέδιο της διακήρυξης της σύμβασης που αφορά στο «Ψηφιακό σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας της ΑΑΔΕ». Πρόκειται για τις Quality & Reliability, Netcompany – Intrasoft και την Ots ΑΕ. Το εν λόγω έργο ύψους 994.132 ευρώ που έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Το νέο σύστημα θα είναι τόσο προχωρημένο που θα επιτρέπει την αναζήτηση και εύρεση στοιχείων ιστορικότητας τόσο των θέσεων ευθύνης όσο και των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, θα εξασφαλίζεται, σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας, η εύρεση των προϊσταμένων όλων των επιπέδων ευθύνης σε μια υπηρεσία καθώς και η διατήρηση των υπηρεσιών που τυχόν καταργήθηκαν, μετονομάστηκαν ή μεταφέρθηκαν λόγω αναδιοργάνωσης. Με απλά λόγια μιλάμε για πέρασμα σε μια νέα εποχή.

Mytilineos Smart Cities

Στην παραλία Διστόμου, όπου βρίσκεται ο οικισμός των εργαζομένων της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», του τομέα Μεταλλουργίας της Mytilineos, τρέχει ήδη το πρώτο πιλοτικό έργο της Mytilineos Smart Cities. Πρόκειται για τη νέα υπηρεσία της Mytilineos που βασίζεται στις εφαρμογές και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η εταιρεία. Ο οικισμός δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960, αποτελώντας όραμα του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Απόστολου Δοξιάδη. Πλέον, έχει μετατραπεί σε «έξυπνη» πόλη με διασυνδεδεμένες εφαρμογές και υπηρεσίες που θα επιτρέπουν την έξυπνη διαχείριση σειράς υπηρεσιών και λειτουργιών. Ενδεικτικά η πλατφόρμα Smart Cities περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας, έξυπνη διαχείριση υδάτων, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet, διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών, κ.α.. Η πλατφόρμα Mytilineos Smart Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά πλήθος εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος.

Στο σφυρί το FAM

Στις 19 Απριλίου θα βγει στο σφυρί στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το luxury yacht FAM. Η αξία του εκτιμάται στα 7,5 εκατ. δολάρια και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 5 εκατ. δολάρια ευρώ, ενώ το ποσό της οφειλής για το οποίο βγαίνει στο σφυρί ανέρχεται σε 91.893,40 ευρώ. Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας «FAM World Wide Inc», επισπεύδοντες είναι τέσσερεις ιδιώτες Έλληνες. Το FAM κατασκευάστηκε το 1991 από την Australian Yacht Builders στο ναυπηγείο της στο Μπρίσμπεϊν και το 2010 μετατράπηκε σε μηχανοκίνητο σκάφος. Είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, έχει ολικό μήκος 58,52 μέτρα, πλάτος 10,36 μέτρα, βάθος 3,31 μέτρα. Είναι ολικής χωρητικότητας 499 κόρων και καθαρής χωρητικότητας 149 κόρων και φέρει μία μηχανή ιπποδυνάμεως 3.478 ίππων. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη γέφυρα με όλα τα ναυτιλιακά όργανα και βοηθήματα, πέντε καμπίνες για 11 επιβάτες, οκτώ καμπίνες για το πλήρωμα και τον πλοίαρχο, ένα σαλόνι με τραπεζαρία στο πρώτο κατάστρωμα, στο δεύτερο κατάστρωμα σαλόνι και μπαρ και στο τρίτο κατάστρωμα εξωτερικό μπαρ, σαλόνι και τζακούζι, δύο άγκυρες, δύο τέντερ και δύο τζετ σκι. Το luxury yacht φέρει σημαία Τζαμάικας και προς το παρόν βρίσκεται αραγμένο στα «Ελληνικά Ναυπηγεία Περάματος».

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.