ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο σφυρί ακίνητο - φιλέτο στο Κεφαλάρι, η Jumbo και το ανοικτό μέτωπο της Intralot στις ΗΠΑ

Στο σφυρί ακίνητο - φιλέτο στο Κεφαλάρι, η Jumbo και το ανοικτό μέτωπο της Intralot στις ΗΠΑ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Σφυρί στο Κεφαλάρι

Στο σφυρί βγαίνει στις 28 Απριλίου το ακίνητο που στεγάζει το Palmie bistro στην κεντρική πλατεία του Κεφαλαρίου. Επισπεύδουσα είναι η doValue και ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά του επικεφαλής του ομίλου της Palmie bistro Γιώργου Κουτρουλιά. Η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στα 4,5 εκατ. ευρώ και ως εγγυοδοσία την οποία πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης που επιθυμεί να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό έχει ορισθεί το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι το ποσό του 1,35 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, στο σφυρί αναμένεται να βγει κατάστημα του ισογείου ορόφου, με επιφάνεια 351,50 τ.μ. στο οποίο ανήκει η αποκλειστική χρήση της εμπορικής εκμετάλλευσης έμπροσθεν χώρου, εμβαδού 407,40 τ.μ. Επίσης, η αποθήκη του πρώτου υπογείου που έχει επιφάνεια 351,50 τ.μ. και βρίσκεται κάτω ακριβώς από το κυρίως κατάστημα.

Η διαφημιστική δαπάνη της Jumbo

Σε υψηλά επίπεδα πενταετίας κινήθηκε η διαφημιστική δαπάνη του Ομίλου Jumbo το 2022. Το όφελος για τον Όμιλο Jumbo ήταν διπλό. Και κέρδισε προβολή και κλείδωσε προσαυξημένη φορολογική έκπτωση. Συγκεκριμένα, η διαφημιστική δαπάνη του Ομίλου Jumbo το 2022 ανήλθε στα 10,8 εκατ. ευρώ, από 5,2 εκατ. ευρώ το 2021, 6,1 εκατ. ευρώ το 2020, 7,3 εκατ. ευρώ το 2019 και 6,9 εκατ. ευρώ το 2018. Κάνοντας χρήση του άρθρου 22Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του νόμου Ν.4728/2020, η Jumbo αξιοποίησε τη διαφημιστική δαπάνη του 2022 για προσαυξημένη έκπτωση φόρου κατά ποσοστό 30%. Πόσο ήταν αυτή η έκπτωση; Στα 3,24 εκατ. ευρώ περίπου. Πως προέκυψε αυτό; Συγκρίνοντας την προ έκδοσης πιστωτικών τιμολογίων κύκλου εργασιών (τζίρου) διαφημιστική δαπάνη των περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2019 (έτος βάσης) με την αντίστοιχη δαπάνη προ έκδοσης πιστωτικών τιμολογίων κύκλου εργασιών (τζίρου) για το φορολογικό έτος 2022. Η διαφημιστική δαπάνη του έτους 2019 του Ομίλου Jumbo ήταν 7,3 εκατ. ευρώ. Η διαφημιστική δαπάνη του έτους 2022 ανήλθε σε 10,8 εκατ. ευρώ. Έτσι, η Jumbo απέκτησε το δικαίωμα να εκπέσει φορολογικά επιπλέον ποσό ύψους 3,24 εκατ. ευρώ, (10,8 εκατ. ευρώ χ 30%). Αν η διαφημιστική δαπάνη του 2022 ήταν μικρότερη των 7,3 εκατ. ευρώ δεν θα δικαιούταν προσαυξημένη φορολογική έκπτωση.

Το ανοικτό μέτωπο της Intralot

Σε αναμονή μιας σημαντικής δικαστικής απόφασης στις ΗΠΑ βρίσκεται η Intralot προκειμένου να κλείσει ένα μέτωπο που άνοιξε στο τέλος του 2017. Στην πολιτεία South Carolina των ΗΠΑ έχουν ασκηθεί ομαδικές αγωγές κατά της τοπικής λοταρίας South Carolina Education Lottery Commission και της Intralot, Inc, για παράβαση συμβάσεως με τον ισχυρισμό ότι λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος υπήρχαν κερδίζοντα δελτία της λοταρίας που δεν πληρώθηκαν. Οι παίκτες που είχαν κερδίσει την λοταρία την ημέρα της τεχνικής δυσλειτουργίας διεκδικούν αποζημιώσεις συνολικά περίπου 35 εκατ. δολαρίων. Το τοπικό δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές της Intralot Inc. σε δύο αγωγές κρίνοντας ότι οι ενάγοντες δεν είχαν εξαντλήσει τις διοικητικές διαδικασίες. Ασκήθηκαν εφέσεις από την άλλη πλευρά που εκδικάστηκαν στις 9 Νοεμβρίου 2022 και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Η διοίκηση του Ομίλου Intralot εκτιμά ότι οι αγωγές έχουν μικρή πιθανότητα ευδοκίμησης. Ωστόσο ακόμη και εάν χάσει το εφετείο η Intralot διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη.

Ασφάλεια πληροφοριών

Η Διεύθυνση Προμηθειών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έθεσε σε προκαταρκτική διαβούλευση 15 ημερών σχέδιο διακήρυξης για την ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών που αφορά στην «Ανάπτυξη Πλαισίου Ασφάλειας Πληροφοριών», για τις ανάγκες της ΑΑΔΕ. Το σύνολο της προϋπολογισθείσας δαπάνης για τη νέα δομή ασφάλειας πληροφοριών της φορολογικής διοίκησης ανέρχεται 1,6 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων ο ανάδοχος του έργου θα προχωρήσει στη διενέργεια ελέγχων τρωτότητας και παρείσδυσης των συστημάτων της ΑΑΔΕ, στην υλοποίηση πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση του πλαισίου ασφάλειας πληροφοριών της Αρχής και θα υποχρεούται να διεξάγει ετήσιο εσωτερικό έλεγχο ασφάλειας πληροφοριών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.