ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

Πως θα υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες
Pixabay

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για εισοδήματα ή αναδρομικά που έλαβαν έχουν συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει ανοίξει και μπορούν πλέον οι συνταξιούχοι να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που έλαβαν το περυσινό έτος και αφορούν παλαιότερες χρήσεις, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές για το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ο φόρος που θα προκύψει μπορεί να αποπληρωθεί είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Οι συνταξιούχοι μπορούν, για παράδειγμα, να εντάξουν τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν σε ρύθμιση και μάλιστα να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί σε 48 δόσεις.

Οι υπόχρεοι έχουν προθεσμία να δηλώσουν τα αναδρομικά έως τις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο, ενώ ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024.

Με την υποβολή της κάθε τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου. Στην περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί εκπρόθεσμα δεν επιβάλλεται πρόστιμο εφόσον ο φόρος που βεβαιώνεται δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις υποβάλλονται με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στη ΔΟΥ.

Ειδικά οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν ποσά αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης και επιλέγεται να φορολογηθούν στο έτος στο οποίο ανάγονται, υποβάλλονται με τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2017 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στη ΔΟΥ.