ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς νέα αύξηση επιτοκίων οδεύει η ΕΚΤ

Προς νέα αύξηση επιτοκίων οδεύει η ΕΚΤ
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει για μία ακόμη φορά το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη 15 Ιουνίου, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δείχνει ότι μία ημέρα νωρίτερα θα πατήσει φρένο διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου. Αυτές είναι οι προβλέψεις που έχουν κάνει οι αγορές με βάση όσα επικοινωνούν οι κεντρικές τράπεζες θέλοντας να προετοιμάσουν το έδαφος για τη χάραξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Πρόκειται ουσιαστικά, εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, για την πρώτη διαφοροποίηση στη νομισματική πολιτική μεταξύ Fed και ΕΚΤ εδώ και αρκετούς μήνες. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δώσει σήμα ότι υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος να διανυθεί προς τη νομισματική σύσφιγξη καθώς παρατηρούνται σημάδια ότι ο πληθωρισμός παραμένει. Ετσι, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και τον Ιούλιο, όταν κι ενδέχεται να σταματήσει για να κρίνει τις εξελίξεις. Στις ΗΠΑ η Fed, η οποία είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα τις αυξήσεις από την ΕΚΤ, ελπίζει για ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών – υπό το πρίσμα μάλιστα και των πρόσφατων αναταράξεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας. Η Fed μπορεί να κάνει νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο.

Επειτα από συνδυασμένες αυξήσεις κατά 375 μονάδες βάσης το περασμένο έτος, η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε, με τη μεγαλύτερη οικονομική μηχανή της Ευρώπης – τη Γερμανία – και την ευρωζώνη στο σύνολό της να πέφτουν σε ύφεση.

Τόσο η Γερμανία όσο και η ευρωζώνη συνολικά αναμένεται να ανακάμψουν αυτό το τρίμηνο και η ευρωζώνη να συνεχίσει να αναπτύσσεται 0,2% σε κάθε τρίμηνο για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Οι πιέσεις στις τιμές και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μετριαστεί, αλλά όχι αρκετά ώστε να αποτρέψουν την ΕΚΤ από το να συνεχίσει τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιγξης που έχει καταγραφεί, αναφέρεται.

Η Λαγκάρντ δήλωσε πολύ πρόσφατα πως είναι πολύ νωρίς για να σημειωθεί κορύφωση του πληθωρισμού και ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν ξανά. Με μια νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου θα οδηγούσε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,50%, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters.

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο μετά από συνεχείς αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης. Περίπου τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων στην έρευνα του Reuters προέβλεψαν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και τον Ιούλιο, μια στάση που δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου από έρευνα του Μαΐου.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve πρόκειται να κάνουν την πρώτη παύση ύστερα από συνεχή εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από 15 μήνες, παρόλο που αντιμετωπίζουν αρκετά επίμονο πληθωρισμό.

Η Fed την Τετάρτη αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού στο εύρος 5% με 5,25%, σημειώνοντας την πρώτη παύση μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ενώ οι προσπάθειες των αξιωματούχων βοήθησαν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές στην οικονομία των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο τους.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Fed μπορεί να σταματήσει οριστικά τις αυξήσεις. Ερευνα του Bloomberg δείχνει ότι οι αγορές τιμολογούν την πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν αναφέρει ότι η παύση στον κύκλο αυξήσεων δεν πρέπει να θεωρείται ως τελική.