ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδύνατη η πλήρης κατάσχεση από την ΕΕ των παγωμένων ρωσικών assets

Αδύνατη η πλήρης κατάσχεση από την ΕΕ των παγωμένων ρωσικών assets
AP

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι αδυνατεί να κατασχέσει οριστικά με νόμιμο τρόπο παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και αντ' αυτού εστιάζει στη χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων προσωρινά, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg.

Ακόμα κι έτσι, η ΕΕ εξετάζει σοβαρά δύο επιλογές καθώς συνεχίζει να διερευνά πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ (219 δισεκατομμύρια δολάρια) σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και να τα διοχετεύσει στην Ουκρανία, αναφέρει η έκθεση. Το μπλοκ αναμένεται να ζητήσει εντολή να εργαστεί πάνω σε αυτή την πολιτική από τους ηγέτες της ΕΕ όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Μια ομάδα εργασίας της ΕΕ για τη χρήση των ρωσικών αποθεματικών που έχουν παγώσει στο πλαίσιο των κυρώσεων του μπλοκ για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας συζητά πώς να συλλέξει πληροφορίες και να αξιολογήσει επιλογές βάσει του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου.

Η ομάδα εργασίας "δεν βλέπει αξιόπιστη νομική οδό η οποία να επιτρέπει τη δήμευση παγωμένων ή ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων με μόνη βάση ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ", καταλήγει σε επτασέλιδη έκθεσή της.

Η εφημερίδα εντόπισε σημαντικά νομικά εμπόδια σε μία από τις δύο επιλογές που διερευνά το μπλοκ: προσωρινή χρήση ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας - με άλλα λόγια, επένδυση των περιουσιακών στοιχείων και διοχέτευση των εσόδων στην Ουκρανία.

Η ομάδα προτιμά μια δεύτερη επιλογή: μια λεγόμενη απροσδόκητη συνεισφορά. Οι εταιρείες με ρωσικές συμμετοχές που αποφέρουν μεγάλα κέρδη επενδύοντάς τις θα μπορούσαν να υποχρεωθούν να μεταφέρουν ένα σημαντικό ποσό στην ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον νομικό κίνδυνο για το μπλοκ, επειδή η ΕΕ δεν θα διαχειριζόταν άμεσα τους συγκεκριμένους πόρους.

Αξιωματούχοι της ΕΕ σημείωσαν ότι αυτό το μοντέλο δεν θα επηρέαζε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα διατηρούσε τα επιχειρηματικά μοντέλα των εμπλεκόμενων εταιρειών και θα ήταν δίκαιο όσον αφορά τη φορολογία. "Δεν θα επηρεάσει τη νομική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων", πρόσθεσαν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη σε μια ομιλία της στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο ότι το μπλοκ θα υποβάλει πρόταση για τη χρήση αυτών των συμμετοχών πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές των αξιωματούχων στα μέσα Ιουλίου.

Περισσότερα από τα μισά περιουσιακά στοιχεία είναι σε μετρητά και καταθέσεις, ενώ ένα "σημαντικό ποσό" του υπολοίπου είναι σε τίτλους που θα μετατραπούν σε μετρητά καθώς λήγουν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Η Επιτροπή ενημέρωσε την ομάδα εργασίας "για το δυνητικό μέγεθος των εσόδων" εάν αυτά τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία επενδύονταν με σύνεση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εξετάσει την ενεργό διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων για τη δημιουργία αποδόσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ωστόσο, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και υπάρχει κίνδυνος αρνητικών αποδόσεων που δεν θα μπορούσε να εξαλειφθεί πλήρως, ανέφερε η έκθεση.

Συνολικά, το έγγραφο περιγράφει την επείγουσα ανάγκη προώθησης των εργασιών και ανάληψης ηγετικής θέσης διεθνώς στο θέμα, δεδομένου ότι τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας βρίσκονται στην ΕΕ. Οι ηγέτες του μπλοκ αναμένεται να κάνουν απολογισμό του έργου που έχει γίνει μέχρι στιγμής την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσουν από τους αξιωματούχους να συνεχίσουν να το προχωρούν, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg.