ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» μεταβιβάσεων ακινήτων, με ισχυρή ώθηση από ξένους επενδυτές

«Πυρετός» μεταβιβάσεων ακινήτων, με ισχυρή ώθηση από ξένους επενδυτές
INTIME

Με υψηλούς ρυθμούς «τρέχει» και εφέτος η ελληνική κτηματαγορά. Μέχρι τις 10 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 112.000 αγοραπωλησίες ακινήτων, όταν συνολικά το 2022 πραγματοποιήθηκαν 139.000.  

Ενδιαφέρον έχει το ύψος των εσόδων του Δημοσίου, τα οποία από τις αγοραπωλησίες ανέρχονται στα 301 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με ολόκληρο το 2022. Ο λόγος της μεγάλης αύξησης των εσόδων έγκειται στο γεγονός ότι οι πράξεις γίνονται σε ποσά υψηλότερα σε σύγκριση με το περυσινό έτος εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ σε ανοδική τροχιά κινούνται οι γονικές παροχές και δωρεές λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myproperty της ΑΑΔΕ περισσότερες από 112.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων, 50.000 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 29.000 δηλώσεις δωρεών και 48.500 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς.

Οι ξένες επενδύσεις οδηγούν την κτηματαγορά Οι αγοραπωλησίες ακινήτων ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, από επενδυτές τρίτων χωρών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». Πρόκειται για σχεδόν τριπλάσιο ποσό σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν είχαν επενδυθεί 361 εκατ. ευρώ. Αυτή η αύξηση της τάξεως του 170% προκύπτει με βάση τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χορήγηση αρχικών αδειών μόνιμου επενδυτή.