ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Λαγκάρντ χτύπησε «καμπανάκι» για τον θάνατο του δολαρίου και το τέλος της παγκόσμιας οικονομίας

Η Λαγκάρντ χτύπησε «καμπανάκι» για τον θάνατο του δολαρίου και το τέλος της παγκόσμιας οικονομίας

Την κατάρρευση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής τάξης προέβλεψε η λαμπερή με κοκκινόμαυρο φόρεμα, πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δολάριο, προβλέποντας το τέλος της παγκόσμιας οικονομίας, όπως την ξέρουμε, στην πρόσφατη ομιλία της σε μεγάλο κοινό της ελίτ των κεντρικών τραπεζιτών στο ετήσιο συνέδριο στο Jackson Hole στη βαθιά έρημο του Γουαϊόμινγκ. «Υπάρχουν εύλογα σενάρια όπου θα μπορούσαμε να δούμε μια θεμελιώδη αλλαγή στη φύση των παγκόσμιων οικονομικών αλληλεπιδράσεων», είπε η Λαγκάρντ η οποία έμοιαζε με ανθρωπόμορφη τρούφα σοκολάτας Lindor, όπως μεταδίδει το Politico.

Σημείωσε πως οι υποθέσεις που εδώ και καιρό ενημέρωναν την τεχνοκρατική διαχείριση της παγκόσμιας τάξης κατέρρευσαν και προσέθεσε: Ο κόσμος θα μπορούσε σύντομα να εισέλθει σε μια «νέα εποχή» στην οποία «οι κανονικότητες του παρελθόντος μπορεί να μην είναι πλέον καλός οδηγός για το πώς λειτουργεί η οικονομία». «Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εντολή σταθερότητας αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση», συμπλήρωσε.

Ο αρθρογράφος αφού διερωτάται αν πρόκειται για μια νέα εποχή, σημειώνει πως δεν ήταν καν η πρώτη φορά που η Λαγκάρντ εξέφρασε ανησυχίες δημοσίως για την τύχη της διεθνούς τάξης των ελεύθερων αγορών, της κυριαρχίας του δολαρίου και της παγκοσμιοποίησης στην οποία συνέβαλε και η ίδια στη δημιουργία της. «Ενώ και άλλοι έχουν θέσει το ζήτημα, η Λαγκάρντ ήταν ειλικρινής. Μόλις τον Απρίλιο, ήταν η πρώτη μεγάλη κεντρική τραπεζίτης της Δύσης που εξέφρασε ρητές ανησυχίες για την ευθραυστότητα του δολαρίου, του οποίου η διεθνής κυριαρχία, όπως είπε, "δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη"», σημειώνεται.