ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: «Πιστοί στη δέσμευση για νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Παπαθανάσης: «Πιστοί στη δέσμευση για νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
EUROKINISSI.

«Προχωράμε σε νέες δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

«Πάνω από 18.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει έγκριση να προχωρήσουν σε δανεισμό», είχε υπογραμμίσει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, την 9η Αυγούστου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισε σήμερα (22/09) ότι «προχωρούμε σε νέες δράσεις που αφορούν τις περιοχές μετάβασης, για την έγκαιρη προετοιμασία των επιχειρήσεων», κατά την προδημοσίευση του προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021 – 2027» από τη Διαχειριστική Αρχή.

«Πιστοί στη δέσμευση για την περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, προχωρούμε σε νέες δράσεις που αφορούν στις περιοχές μετάβασης, για την έγκαιρη προετοιμασία τους», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Στόχος των δράσεων του προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021 – 2027» είναι η υποστήριξη του μετασχηματισμού και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς και η ίδρυση και προσέλκυση νέων, που δημιουργούν θέσεις εργασίας στις περιοχές που πλήττονται από τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.

Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων και όλες τις δαπάνες που περιλαμβάνονται σε αυτό, ανέρχεται σε 70%. Τα επενδυτικά σχέδια θα αφορούν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 20.000€ έως 100.000€. Στις επιλέξιμες δαπάνες των δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

Κτήρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντας χώρος, εξοπλισμός & ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα, πιστοποίηση προϊόντων, ψηφιακός εξοπλισμός & λογισμικό, δαπάνες μάρκετινγκ, δαπάνες προσωπικού, καθώς και δαπάνες για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας», υπογράμμισε.

Οι δράσεις:

  • Ενίσχυση Υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ και δικαιούχους υφιστάμενες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», με προϋπολογισμό 20.000.000 ευρώ και δικαιούχους Νέες Υφιστάμενες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και Υπό Σύσταση Επιχειρήσεις.

«Ως υπό σύσταση, νοούνται οι επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Ως νέες υφιστάμενες, νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών και διαθέτουν λιγότερες από δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις έως την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Οι ενισχύσεις θα διατεθούν στο πλαίσιο του Κανονισμού (Ευρωπαϊκή Ένωση) αριθμ.1407/2013 της Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2013 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De Minimis).

Οι προδημοσιεύσεις αναρτήθηκαν στους διαδικτυακούς ιστοτόπους της ΕΥΔΑΜ, (www.eydam.gr), του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 (www.espa.gr) και του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr) και των εταίρων του, με Γεωγραφική Αρμοδιότητα τις περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, συγκεκριμένα: α) για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ (www.kepa-anem.gr) β) για τους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (www.diaxeiristiki.gr)», ολοκλήρωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Σχετικές ειδήσεις