ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Όλο το σχέδιο - Πώς θα γίνεται η έκδοσή τους με ένα κλικ

Συντάξεις: Όλο το σχέδιο - Πώς θα γίνεται η έκδοσή τους με ένα κλικ

Αλλάζουν όσα γνωρίζαμε στο τοπίο των συντάξεων

Η ψηφιοποίηση του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων και η εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ είναι οι προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στόχοι του διοικητή Αλέξανδρου Βαρβέρη, είναι το 2025 οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εντοπίσουν το σύνολο του εργασιακού τους βίου με ένα κλικ αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξει εκ νέου στοκ εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ο ΕΦΚΑ με τις πρακτικές που υιοθέτησε, μέχρι σήμερα, κατάφερε να περιορίσει δραστικά το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης, με στόχο έως το τέλος του έτους οι κύριες αιτήσεις συνταξιοδότησης να μειωθούν σε 25.000, οι επικουρικές σε περίπου 30.000 ενώ τα εφάπαξ αναμένεται να περιοριστούν κάτω από 10.000.

Αγκάθι παραμένει το θέμα της έκδοσης των διεθνών συντάξεων, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 17.000 σε αναμονή, ενώ, σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης του ΕΦΚΑ, με ικανοποιητικό ρυθμό εκδίδονται πλέον οι παράλληλες συντάξεις.

Ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ περιλαμβάνει τέσσερις δράσεις για τη μετάβασή του στη νέα ψηφιακή εποχή και για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων:

1. Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ένταξη στο ηλεκτρονικό σύστημα των ενσήμων και πριν από το 2002.

2. Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένα του e-ΕΦΚΑ σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)/

3. Διασύνδεση του συστήματος «Εργάνη» με τον e-ΕΦΚΑ.

4. Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Πηγή: Εφημερίδα Real News