ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εurostat: Στα 44,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση τα έξοδα των Ελλήνων ταξιδιωτών

Εurostat: Στα 44,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση τα έξοδα των Ελλήνων ταξιδιωτών

Στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι Έλληνες τουρίστες ταξίδεψαν περισσότερο πέρυσι αλλά ξόδεψαν πολύ λιγότερα ανά διανυκτέρευση σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ

Πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο τουρίστα ξόδεψαν οι Έλληνες πέρυσι σε σχέση με το 2022 αλλά από την άλλη μεριά αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις τους. Οι Έλληνες που ταξίδεψαν πέρυσι ξόδεψαν κατά μέσον όρο 44,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, το δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε., ενώ το αντίστοιχο ποσό για τους Ευρωπαίους ήταν 87 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Έλληνες έκαναν 6,93 εκατομμύρια ταξίδια με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση το 2022 (εγχώρια και διεθνή) έναντι 6,17 εκατομμυρίων το 2019. Η ώθηση δόθηκε από τα ταξίδια αναψυχής, τα οποία όχι μόνο αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του συνόλου, αλλά και υπερέβησαν σημαντικά (κατά σχεδόν 900.000) τα επίπεδα του 2019. Αντιθέτως, τα επαγγελματικά ταξίδια υπολείπονται του 2019, καθρεφτίζοντας την τάση που επικρατεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ευρωπαίοι έκαναν ελαφρώς λιγότερα ταξίδια σε σχέση με το 2019, με τον αριθμό όμως να προσεγγίζει τα προπανδημικά επίπεδα και να ξεπερνά το 1 δισ. για πρώτη φορά έκτοτε. Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια των Ευρωπαίων, ανακάμπτουν με πολύ βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα ταξίδια αναψυχής και εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από το 2019.

Ποσά ανά διανυκτέρευση

Οι Έλληνες που ταξίδεψαν πέρυσι ξόδεψαν κατά μέσον όρο 44,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, σύμφωνα με τη Eurostat που προσμετρά τα έξοδα του καταλύματος, της μεταφοράς και της εστίασης, εξαιρώντας όμως τα ψώνια. Το ποσό αυτό αν και σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια -ενδεικτικά στα 36,7 ευρώ το 2019- εν μέρει λόγω πληθωρισμού, είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε., κατά κύριο λόγο χάρη στην επιλογή φθηνού καταλύματος. Επίσης, το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσον όρο του μπλοκ που διαμορφώθηκε στα 87,3 ευρώ το 2022 έναντι 83,9 ευρώ το 2019.

Μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση

Ειδικότερα, οι δαπάνες των Ελλήνων τουριστών μαζί με τους Πολωνούς και τους Τσέχους είναι κάτω των 50 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στον αντίποδα βρίσκονται οι τουρίστες από Λουξεμβούργο (175,2 ευρώ), Αυστρία (153,7 ευρώ) και Εσθονία (128,2 ευρώ).