ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 780 ευρώ για 9 μήνες σε όλες τις νέες μητέρες - Πίνακας

Επίδομα 780 ευρώ για 9 μήνες σε όλες τις νέες μητέρες - Πίνακας

Η επέκταση του επιδόματος σε όλες τις μητέρες προβλέπεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αναδρομικά για τις μητέρες που απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και στη συνέχεια θα δοθεί το επίδομα μητρότητας, που είναι στα 780 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Η επέκταση του επιδόματος σε όλες τις μητέρες προβλέπεται στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σε μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες, ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, στις αγρότισσες του ΟΓΑ, αλλά και σε όλες τις μητέρες που έχουν μισθωτή απασχόληση και λαμβάνουν επίδομα κυοφορίας (όπως οι έμμισθες δικηγόροι, οι μισθωτές ασφαλισμένες του ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ κ.ά.). Το επίδομα δικαιούται και η τεκμαιρόμενη μητέρα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο ηλικίας έως 8 ετών.

Για την επέκταση του επιδόματος στις νέες κατηγορίες μητέρων με μισθωτή απασχόληση (άρθρο 147), σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το επίδομα θα χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας ή και μετά τη λήξη της ισόχρονης άδειας λόγω μειωμένου ωραρίου. Αν δεν γίνει χρήση της άδειας μειωμένου ωραρίου, το επίδομα χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας λοχείας (περίπου 4 εβδομάδες μετά τον τοκετό).

Την αναδρομικότητα του μέτρου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Πώς θα πληρωθεί το επίδομα στις μητέρες

Η καταβολή του επιδόματος γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά σύμφωνα με τη διάταξη, τίθενται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Η μητέρα να μη λαμβάνει άλλο επίδομα για την ίδια αιτία από οποιονδήποτε άλλο φορέα.

Να είναι ασφαλισμένη και να μην οφείλει ασφαλιστικές εισφορές (όσον αφορά ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες).

Να μην καλύπτεται από ανάλογη παροχή όπως η φύλαξη παιδιού σε βρεφονηπιακό σταθμό.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟ 2022

Αιτήσεις μητέρων
ΙΚΑ38.991
ΟΑΕΕ2.666
ΟΓΑ1.100
ΤΑΞΥ (ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ)738
ΤΑΥΤΕΚΩ44
ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-ΤΑΙΣΥΤ3
ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (ΔΙΚΗΓΌΡΟΙ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ)573
ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ)475
ΕΤΑΑ-ΤΑΣ (ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ)17
ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ)513
Σύνολο45.120