ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα - Της έδωσε και την επενδυτική βαθμίδα

Και η Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα - Της έδωσε και την επενδυτική βαθμίδα

Η νέα αναβάθμιση δίνει το πάτημα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να ενταχθούν να ενταχθούν στους βασικούς διεθνείς δείκτες

Σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από ΒΒ+ σε ΒΒΒ- προχώρησε η Fitch, δίνοντας και αυτή στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως τονίζει ο οίκος Fitch αναμένεται ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει σε σημαντική πτωτική τάση, χάρη στη σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, την πάνω από τον στόχο εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους.

Παράλληλα σημειώνει ότι «αξιολογούμε επίσης τους κινδύνους πολιτικής ως σχετικά χαμηλούς, με σταθερό πολιτικό υπόβαθρο και καλά εδραιωμένη δημοσιονομική σύνεση».

Επίσης αναφέρει ότι ο δείκτης χρέους θα μειωθεί στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Η προβλεπόμενη μείωση του δείκτη χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό της πανδημίας του 205% του ΑΕΠ είναι από τις καλύτερες επιδόσεις οποιουδήποτε κράτους με αξιολόγηση Fitch, αν και ο δείκτης χρέους εξακολουθεί να προβλέπεται να είναι κοντά στο 3x του διάμεσου «BBB».

Ελαφρυντικοί παράγοντες όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι πολύ μεγάλες διάρκειες (18 έτη) και το σημαντικό ρευστό ταμειακό απόθεμα ασφαλείας (περίπου 16,5% του ΑΕΠ στα μέσα Νοεμβρίου) μειώνουν τους κινδύνους των δημόσιων οικονομικών.

Σε ότι αφορά την δημοσιονομική πορεία, η Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα διατηρεί υψηλή δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται να αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-2025 σύμφωνα με τις προβλέψεις μας. Με μέσο όρο 1,1 % του ΑΕΠ το 2024-25, το ονομαστικό έλλειμμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από τη διάμεση τιμή «BBB» (2,8 %).

Η δημοσιονομική σύνεση βασίζεται σε συντηρητικές παραδοχές δαπανών στους πρόσφατους προϋπολογισμούς (και το ίδιο ισχύει και στον προϋπολογισμό του 2024), με την υπεραπόδοση των εσόδων να παρέχει δημοσιονομικό χώρο για προσωρινές δαπάνες: το 2023 αυτό περιελάμβανε μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία!

Η Fitch είναι ο τρίτος – από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής μας. Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Υπογραμμίζω τις επισημάνσεις του oίκου για το ρεκόρ της μείωσης του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ , από το 205 % κατά την περίοδο της πανδημίας στο 160,8 % εφέτος και 141,2 % του ΑΕΠ το 2027. Επίσης, τις επισημάνσεις για την πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητας η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για μόνιμα και έκτακτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα.

Η σημερινή αναβάθμιση είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, με τη συνέχιση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας με την κοινωνική ευαισθησία».

Η νέα αναβάθμιση δίνει το πάτημα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να ενταχθούν να ενταχθούν στους βασικούς διεθνείς δείκτες.

Όπως ανέφερε η Societe Generale μια ακόμη αναβάθμιση θα ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημοσιονομικά της χώρας, καθώς αντικατοπτρίζει τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη και εν συνέχεια θα ακολουθήσει ένα σταδιακό ράλι στους εγχώριους κρατικούς τίτλους.

Το χρονικό των αναβαθμίσεων

Τον χορό των αναβαθμίσεων άνοιξε στις 20 Ιουλίου ο ιαπωνικός οίκος R&I που αναβάθμισε την Ελλάδα και την ενέταξε σε επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο ο συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ακολούθησε στις αρχές Αυγούστου, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings o oποίος ενέταξε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο δεν αναγνωρίζονταν από την ΕΚΤ. Όμως στις 10 Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποδέχθηκε τον συγκεκριμένο οίκο ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

Στη συνέχεια η DBRS αναβάθμισε το Σεπτέμβριο την ελληνική οικονομία, δίνοντάς της, την επενδυτική βαθμίδα. Μία εβδομάδα αργότερα, η Moody’s προχώρησε στην διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας κατατάσσοντας την μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.

Τον Οκτώβριο ένας από τους μεγάλους οίκους, ο Standard & Poor’s «χάρισε» στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, μέσω αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στη βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

Σχετικές ειδήσεις