ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστασία αιγιαλού: Drones, πρόστιμα και αφαίρεση αδειών

Προστασία αιγιαλού: Drones, πρόστιμα και αφαίρεση αδειών

Πρόστιμα, έλεγχοι με drones και αφαίρεση αδειών προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την προστασία του αιγιαλού

Την αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας για την ανίχνευση παράνομης δόμησης, αναβαθμισμένα πρόστιμα και άλλα μέτρα κατά παραβατών, καθώς και αλλαγές σε ό,τι αφορά στην προστασία της δημόσιας περιουσίας αλλά και στις διαδικασίες παραχώρησής τους, επιστρατεύει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να νοικοκυρέψει το χάος του καθεστώτος παραχώρησης και εκμετάλλευσης σε παραλίες και αιγιαλούς. Σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για το σχετικό νομοσχέδιο που προηγουμένως είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, το υπουργείο «παίρνει από τα χέρια» των Δήμων την αρμοδιότητα παραχώρησης και εισάγει την ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία διαγωνισμού αποκλειστικά από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Με τις νέες παρεμβάσεις η κυβέρνηση επιθυμεί να «προλάβει» εικόνες σαν και αυτές με τις παραβάσεις στην Μύκονο το προηγούμενο καλοκαίρι που πυροδότησαν τα λεγόμενα «κινήματα της πετσέτας». Οι διαγωνισμοί δε, υποχρεωτικά θα πραγματοποιούνται εντός του πρώτου 4μήνου κάθε έτους, ώστε οι παραχωρήσεις στις ακτές να μην λειτουργούν με προσωρινές άδειες.

Ο λόγος πίσω από αυτή την αλλαγή, είναι πως το υπουργείο θέλει να βάλει ένα τέλος στα προβλήματα που δημιουργεί η πολυδιάσπαση των ευθυνών ως προς τη διαχείριση του αιγιαλού ανάμεσα σε Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, Δήμους και ΕΤΑΔ. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζει τις αδιαφανείς διαδικασίες παραχωρήσεων από τους Δήμους, καθώς και αντικαθιστά τα αναποτελεσματικά μέσα για προστασία της νομιμότητας από τους παραβάτες.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αυστηροποιεί το πλαίσιο γύρω από τους παραβάτες ενώ παρέχει νέες τεχνολογικές δυνατότητες για την «σύλληψη» τους, καθώς, από την μία, τις παραλίες θα «σκανάρουν» drones αλλά και κλιμάκια ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης από ΑΑΔΕ, Αστυνομία, Δήμους και Εισαγγελία, και από την άλλη, θα δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να καταγγέλλουν επί τόπου τις παραβάσεις που εντοπίζουν, μέσω νέας ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, επισυνάπτοντας παράλληλα ως τεκμήρια φωτογραφίες και βίντεο για τις τελούμενες παρανομίες στον αιγιαλό ή στην παράκτια ζώνη.

Πρόστιμα και άλλα μέτρα

Ταυτόχρονα, όσοι εντοπίζονται να παρανομούν καταπατώντας παρατύπως αιγιαλούς και παραλίες, θα επιβαρύνονται με «τσουχτερά» πρόστιμα και με άλλες παρεμβάσεις, όπως με μέτρα για την άμεση απομάκρυνση της παράνομης κατάληψης του δημόσιου παράκτιου χώρου ή και με σφράγιση της αυθαιρετούσας επιχείρησης, είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είτε έως ότου ο παραβάτης επιχειρηματίας συμμορφωθεί με τον νόμο.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει πως εάν ο παραβάτης υποπέσει σε υποτροπή της πράξης του, η ποινή θα είναι η ανάκληση της παραχώρησης και η αφαίρεση της άδειας της επιχείρησης.

Εκσυγχρονίζεται το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου

Τέλος, το οικονομικό επιτελείο με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσανατολίζεται στην αλλαγή του πλαισίου που ορίζει την προστασία των αιγιαλών, με τον εκσυγχρονισμό του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου.

Με αυτή την πρωτοβουλία, το ΥΠΟΙΚ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργείται η εποπτεία και παρακολούθηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω της διαλειτουργικότητας με άλλα υπουργεία και φορείς που διαχειρίζονται ακίνητα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και την ΕΤΑΔ, ενώ αναμένεται να θεσπιστούν υποχρεώσεις που θα οφείλουν να τηρούν οι παραχωρησιούχοι για την αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχόμενα δημιουργούνται από την παραχώρηση.

Καταληκτικά, το υπουργείο έχει δηλώσει πως ο σκοπός του σχεδίου νόμου που προωθεί είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει κατά τρόπο ουσιαστικό τους αιγιαλούς, ως στοιχείο του περιβάλλοντος, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη, την τροποποίηση της διαδικασίας παραχώρησής τους, ώστε να γίνεται με τρόπο ταχύ αλλά και διαφανή, την εξασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και η δημόσια περιουσία να αξιοποιείται, με διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον.