ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρενίτιδα αγορών για το Bitcoin – Συναλλαγές δισ. στα ΕΤF

Φρενίτιδα αγορών για το Bitcoin – Συναλλαγές δισ. στα ΕΤF

Το Bitcoin ξεπέρασε τα 49.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021, ωφελούμενο από την διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο τρων πρώτα ETF των ΗΠΑ που επενδύουν απευθείας στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Και τα 11 ETF έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται και ήδη πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αλλάξει χέρια μόνο στα πρώτα 45 λεπτά συναλλαγών. Στι Grayscale Bitcoin Trust έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 634 εκατομμύρια δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Όταν το πρώτο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin άρχισε να διαπραγματεύεται, πραγματοποίησε τζίρο σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας.

Εκείνη την εποχή, το ντεμπούτο του αμοιβαίου κεφαλαίου μελλοντικής εκπλήρωσης ήταν το δεύτερο με υψηλότερες συναλλαγές αμοιβαίο κεφάλαιο στην ιστορία. Η SEC αντιτάχθηκε στα spot ETF Bitcoin για περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ ο τομέας των κρυπτονομισμάτων στο σύνολό του αντιμετώπισε έντονη κριτική από τον πρόεδρο του οργανισμού Gary Gensler. Έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ο κλάδος είναι γεμάτος απάτη και ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ωστόσο, η SEC πέρυσι έχασε έναν βασικό νομικό αγώνα κατά της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Grayscale Investments, πυροδοτώντας τις εικασίες ότι η ρυθμιστική αρχή θα συναινούσε στα ETF.

Ο επενδυτικός οίκος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχει πλέον μετατρέψει το Grayscale Bitcoin Trust περίπου 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει στο Bitcoin, σε ETF.

«Το ETF είναι ουσιαστικά μια στιγμή ορόσημο για χρηματοοικονομικούς συμβούλους που τώρα πρέπει να έχουν γνώμη για αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Sui Chung, διευθύνων σύμβουλος του παρόχου δεδομένων CF Benchmarks, ο οποίος παρέχει δείκτες για πολλά από τα εγκεκριμένα ETF.

«Μπορεί ακόμα να μην το προτείνουν στους πελάτες τους, αλλά το γεγονός ότι είναι πλέον διαθέσιμο μέσω ενός ελεγχόμενου προϊόντος σημαίνει ότι πρέπει τουλάχιστον να έχουν μια άποψη. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια πολύ πιο σταθερή ροή ενδιαφέροντος και ροές στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», προσέθεσε.