ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: «Δύο νέα αιτήματα πληρωμών του Ταμείου Ανάκαμψης, έρχεται καινούργιο πρόγραμμα»

Παπαθανάσης: «Δύο νέα αιτήματα πληρωμών του Ταμείου Ανάκαμψης, έρχεται καινούργιο πρόγραμμα»
INTIME.

«Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επετεύχθη στο 100% το 2023», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Τονίζοντας τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος συνοψίζεται στην προοπτική «η Ελλάδα να αποτελέσει καλό παράδειγμα, όπως έγινε και το 2023, καθώς η χώρα εισέρχεται στο πρώτο έτος με επενδυτική βαθμίδα», ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στάθηκε στα δύο νέα αιτήματα πληρωμών του Ταμείου Ανάκαμψης (τόσο για το σκέλος των επιδοτήσεων, όσο και το δανειακό) που είναι προγραμματισμένα για τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο.

Το πέμπτο αίτημα πληρωμής, το οποίο τοποθετείται τον Απρίλιο του 2024, θα αφορά εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια και 1 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, ενώ, το αίτημα του Σεπτεμβρίου θα αφορά 2,3 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων επετεύχθη στο 100% το 2023 και το 2024, αναμένεται να υλοποιηθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έως τώρα», σε σημερινή (15/01) συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία», η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και των Γραμματέων του Υπουργείου, Δημήτρη Σκάλκου, Γιώργου Ζερβού και Νίκης Δανδόλου, αλλά και τον Ορέστη Καβαλάκη, εκ μέρους της γραμματείας Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του απολογισμού, μέχρι το τέλος του 2023, η Ελλάδα έχει λάβει ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που ανέρχονται σε 14,7 δισ. ευρώ.

«Το 2024, θα έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο έχει προϋπολογισμό 12,2 δισ. ευρώ, με αύξηση κατά 12%», επεσήμανε ο Νίκος Παπαθανάσης, πριν προχωρήσει στην εξειδίκευση όσων ολοκληρώθηκαν και όσων αναμένονται στον σχεδιασμό του 2024 – 2025.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε πως τις επόμενες μέρες, προκηρύσσεται το νέο πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ».

Σχετικές ειδήσεις