ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροδιαφυγή: Ποιοι και πώς θα πάρουν έως 3.000 ευρώ - Περίπου 160.000 οι καταγγελίες

Φοροδιαφυγή: Ποιοι και πώς θα πάρουν έως 3.000 ευρώ - Περίπου 160.000 οι καταγγελίες

Το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης των φορολογούμενων που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής έχει ενεργοποιηθεί - Τι προβλέπει

Χιλιάδες είναι οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή και στο στόχαστρο έχουν μπει επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, οι καταγγελίες που γίνονται στην ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής «Appodixi» που έχουν κατεβάσει στο κινητό τους οι φορολογούμενοι έχουν αυξηθεί και ανέρχονται συνολικά σε 158.939. Ειδικότερα:

  • Στην πλατφόρμα «Καταγγελίες Πολιτών» μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.559 περιπτώσεις καταγγελιών από τις οποίες οι 922 είναι επώνυμες και οι 4.637 ανώνυμες. Σημειώνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να καταγγέλλουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα κρούσματα που σχετίζονται με φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, διαφθορά και παραβάσεις.
  • Μέσω της εφαρμογής «Αppodixi» έχουν πραγματοποιηθεί 153.380 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 69.046 είναι επώνυμες και οι 84.334 είναι ανώνυμες. Μέχρι στιγμής την εφαρμογή «Αppodixi» έχουν κατεβάσει στα κινητά τους περισσότεροι από 250.000 πολίτες.

Οι φορολογούμενοι έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι των φορο-ελέγχων μέσω των καταγγελιών. Όσοι «καρφώνουν» περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Appodixi θα επιβραβεύονται με χρηματική αμοιβή έως 3.000 ευρώ. Η αμοιβή θα δίνεται αν κατόπιν επώνυμης καταγγελίας μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών.

Πώς θα δοθεί η αμοιβή έως 3.000 ευρώ

Το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης των φορολογούμενων που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής έχει ενεργοποιηθεί και προβλέπει τα εξής:

- Αν κατόπιν επώνυμης καταγγελίας σε βάρος επιχείρησης μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.