ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβή μου... φέτα! Ξεπέρασε τα 18 ευρώ το κιλό - Πού θα φτάσει τις επόμενες ημέρες

Ακριβή μου... φέτα! Ξεπέρασε τα 18 ευρώ το κιλό - Πού θα φτάσει τις επόμενες ημέρες

Φέτα: Μετά το ελαιόλαδο και η φέτα θεωρείται πλέον για τα ελληνικά νοικοκυριά ως είδος πολυτελείας

Νέοι... μπελάδες για τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, δεν κατάφερε να «ξεφύγει» το αγαπημένο τυρί μικρών και μεγάλων: Η φέτα!

Η φέτα πωλούνταν 6 και 7 ευρώ το κιλό και μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει αυξηθεί κατά 10 ευρώ, παρά το ότι το προϊόν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα μόνιμης μείωσης τιμής κατά 5%, φτάνοντας πλέον στα 18 ευρώ το κιλό!

Τιμή φέτας

Βαρελίσια: έως 14€/κιλό

Συσκευασμένη: έως 18€/κιλό

Αύξηση: +120% την τελευταία διετία

Τιμή παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος

2024: 1,50-1,55€/κιλό

2023: 1,75-1,80€/κιλό

Μεταβολή: -17%

Παραγωγή και εξαγωγή φέτας

Εγχώρια παραγωγή: 135.000 τόνοι

Εξαγωγές: 88.000 τόνοι

Αξία εξαγωγών: 600 εκατ. ευρώ

Η Ελληνική φέτα στις διεθνείς αγορές

Λιανική τιμή: 12,5-19€/ κιλό

Όγκος πωλήσεων: -5%

Από την μεριά τους, οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν κερδοσκοπία στην τιμή της φέτας και καλούν το κράτος να πάρει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Τα σούπερ μάρκετ στην προσπάθεια τους να «ξεγελάσουν» το καταναλωτικό κοινό και να χαμηλώσουν τις τιμές προχωράνε σε τρικ με παραπλανητικές σημάνσεις του τύπου (λευκό τυρί, βαρελίσιο τυρί) τα οποία φυσικά δεν είναι ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και τα πωλούν γύρω στα 10 ευρώ το κιλό.

Όπως είναι λογικό οι ανατιμήσεις και η σταθεροποίηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, έχουν υποχρεώσει αρκετούς καταναλωτές να πάψουν να αγοράζουν φέτα αλλά και αρκετά ακόμα τυριά από τα σούπερ μάρκετ, αφού οι τιμές είναι υψηλότερες και η ποιότητα χαμηλότερη.

Γιατί ακρίβυνε ραγδαία η φέτα

«Η τιμή της φέτας με κέρδος και στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, αλλά και στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση στο ράφι να ξεπερνά τα 10-10,5 ευρώ το κιλό. Διαφορετικά ό,τι είναι πάνω από αυτή την τιμή είναι καθαρά κερδοσκοπία», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος. Συμπληρώνει δε ότι η τιμή στον παραγωγό έχει μειωθεί, ενώ η λιανική όλο και αυξάνεται. «Πρέπει να μειωθεί άμεσα στο κέρδος που έχουν και οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ, που βάζουν καπέλο ακόμα και πάνω από 30%», επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι οι βιομηχανίες αγοράζουν από τους παραγωγούς το αιγοπρόβειο γάλα, από το οποίο παρασκευάζεται η φέτα, στα 1,50-1,55 ευρώ το κιλό, όταν μέχρι πριν από λίγους μήνες η συμφωνημένη τιμή ήταν στα 1,75-1,80 ευρώ το κιλό.

Οπως τονίζει στον «Ε.Τ.» κορυφαίο στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, «οι τιμές παραγωγού έχουν υποχωρήσει, καθώς με τα 1,80 ευρώ το κιλό, δεν μπορεί να παραχθεί ένα προϊόν που να είναι ανταγωνιστικό και ωθεί προς τα κάτω τις πωλήσεις τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές».

Η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν μειωθεί σημαντικά. Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων απαντούν ότι «προφανώς οι βιομηχανίες παραλείπουν να αναφερθούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις ίδιες. Και παρότι πλέον αγοράζουν το γάλα φθηνότερα, τις τιμές στο ράφι δεν τις ρίχνουν».

Προσθέτουν δε ότι για την παραγωγή ενός κιλού φέτας χρειάζονται 4 κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος, που σημαίνει ότι το κόστος μόνο για την πρώτη ύλη διαμορφώνεται στα 6 ευρώ το κιλό. «Δεν είναι εξωφρενικό να φτάνει στον τελικό καταναλωτή στα 14-18 ευρώ το κιλό;», δηλώνουν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.