ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ακρίβεια: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Δεύτερη ακριβότερη αγορά στην Ευρώπη είναι η ελληνική στην ηλεκτρική ενέργεια παρά την υποχώρηση των τιμών στη χονδρική αγορά

Από τις ακριβότερες χώρες στην ΕΕ στην ενέργεια παρά την υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, στη χονδρική αγορά, εξακολουθεί να παραμένει η Ελλάδα.

Η διαμόρφωση του κόστους ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας, που αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση της λιανικής τιμής που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δεν αντανακλά τις μειώσεις της τιμής φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο ΤTF που παρατηρείται στην πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή της μεγαβατώρας τον Ιανουάριο και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα στα 90,99 ευρώ και είναι η τέταρτη ακριβότερη στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία (98,48 ευρώ), την Ιρλανδία (96,31 ευρώ) και τη Φινλανδία (95,27 ευρώ). Σε μεγάλη απόσταση βρίσκεται επιπλέον και από τη μέση τιμή της μεγαβατώρας της Γερμανίας (71,97 ευρώ), της Γαλλίας (71,97 ευρώ), της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (71,81 και 71,78 ευρώ αντίστοιχα), αλλά και χωρών των Βαλκανίων όπως η Βουλγαρία (86,83 ευρώ), η Ρουμανία (85,26 ευρώ) και η Σερβία (83,36 ευρώ).

Το πρώτο μάλιστα επταήμερο του Φεβρουαρίου και ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στο ΤΤF βρίσκεται σε συνεχή πορεία αποκλιμάκωσης (κάτω από τα 29 ευρώ/μεγαβατώρα), η απόκλιση των τιμών μεταξύ της ελληνικής αγοράς και άλλων ευρωπαϊκών χωρών διευρύνεται σημαντικά.

Δεύτερη ακριβότερη αγορά στην Ευρώπη

Η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα 83,11 ευρώ/ μεγαβατώρα, 29 ευρώ υψηλότερα από την τιμή της Γερμανίας και της Γαλλίας (54 ευρώ/ μεγαβατώρα), 20 ευρώ υψηλότερα από την τιμή της μεγαβατώρας στην Ισπανία και την Πορτογαλία και 7 ευρώ υψηλότερα από την τιμή της μεγαβατώρας στη διασυνδεδεμένη αγορά της Βουλγαρίας.

Η ελληνική αγορά μάλιστα το πρώτο επταήμερο του Φεβρουαρίου περνάει από την τέταρτη στη δεύτερη ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω της την Ιρλανδία (82,63 ευρώ/μεγαβατώρα) και τη Φινλανδία που ξανακέρδισε τη θέση της στις παραδοσιακά φθηνές ευρωπαϊκές αγορές με τιμή στα 52,86 ευρώ/μεγαβατώρα. Την πρώτη θέση κατέχει και τον Φεβρουάριο η Ιταλία με τιμή στα 95,86 ευρώ/μεγαβατώρα.

Οι υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς καθιστούν το ελληνικό σύστημα εισαγωγικό, αφού οι traders κυνηγάνε τις υψηλές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το 2022 και οι εξαγωγές μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 18%. Οι εισαγωγές ευνοήθηκαν και από την επιβάρυνση της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο αρχικά με την επιβολή έκτακτης εισφοράς 10 ευρώ/μεγαβατώρα τον Νοέμβριο του 2022, η οποία αναπροσαρμόστηκε τον περασμένο Μάρτιο σε 5% επί της τιμής φυσικού αερίου στο ΤΤF.

Κατάργηση ειδικής εισφοράς

Μένει να καταδειχθεί αν η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που θεσμοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ανοίξει τον δρόμο για φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της ειδικής εισφοράς επιβλήθηκε στο περιθώριο της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης το φθινόπωρο του 2022 και προέβλεπε «καπέλο» επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF, επιβαρύνοντας τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγόραζαν προκειμένου να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Αρχικά, είχε καθιερωθεί έκτακτη εισφορά 10 ευρώ/MWh, ενώ στη συνέχεια τροποποιήθηκε με άλλη διάταξη τον Μάρτιο του 2023, πέφτοντας στο 5% εξαιτίας της αισθητής υποχώρησης των τιμών του καυσίμου. Πάντως και οι δύο ρυθμίσεις στόχευαν στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αλλά και στην ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.