ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O πληθωρισμός «χτυπά» το γαλλικό κρασί – Μειώθηκαν οι εξαγωγές

O πληθωρισμός «χτυπά» το γαλλικό κρασί – Μειώθηκαν οι εξαγωγές

«Βουτιά» 22% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. 

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει επιφέρει πλήγμα στο γαλλικό κρασί, με τις εξαγωγές να μειώνονται πέρυσι από τα υψηλά τους μετά την πανδημία. Ο πληθωριστικές πιέσεις μείωσαν τη ζήτηση των καταναλωτών και οι διανομείς στην προσοδοφόρα αγορά των ΗΠΑ εκκαθάρισαν τα υπάρχοντα αποθέματα, σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο FEVS.

Το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά έσοδα της Γαλλίας. Ο κλάδος εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ξένες πωλήσεις, καθώς η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης έχει πλήξει ορισμένες περιοχές παραγωγής όπως το Μπορντό, συμβάλλοντας στις πρόσφατες διαμαρτυρίες των αγροτών. Οι συνολικές γαλλικές εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών έφτασαν τα 16,2 δισεκατομμύρια ευρώ (23,4 δισεκατομμύρια S$) πέρυσι, μειωμένες σχεδόν κατά 6% από το επίπεδο ρεκόρ το 2022, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Γαλλικών Εξαγωγέων Οίνου και Αλκοολούχων ποτών (FEVS) σε ετήσια ενημέρωση.

Οι γαλλικές εξαγωγές μειώθηκαν πιο απότομα σε όρους όγκου πέρυσι, με πτώση άνω του 10%, σύμφωνα με την FEVS. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μακράν τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά γαλλικού κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών, η αφαίρεση αποθεμάτων από τους διανομείς συνέβαλε στη μείωση κατά 22% των εισαγωγών από τη Γαλλία στα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης της αξίας των εξαγωγών το 2023 έναντι του 2022 προέρχεται από την αμερικανική αγορά», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της FEVS Γκάμπριελ Πικάρντ.

Στην Κίνα, όπου οικονομία διέρχεται κρίση οι εισαγωγές από τη Γαλλία υποχώρησαν περισσότερο από 6% στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το άνοιγμα εκ νέου χώρων, όπως μπαρ και εστιατόρια μετά την πανδημία, υποστήριξε μια ελαφρά αύξηση στις πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών στην Κίνα, ιδίως κονιάκ, δήλωσε η FEVS. «Οι προσδοκίες ξεπέρασαν την πραγματικότητα, αλλά η πραγματικότητα ήταν παρόμοια με το 2022», είπε ο Picard για την Κίνα.