ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρυξέλλες: Η ΕΕ σχεδιάζει να επαναφέρει τους δασμούς στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα

Βρυξέλλες: Η ΕΕ σχεδιάζει να επαναφέρει τους δασμούς στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα

Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία, αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2025

«Επιστροφή» των δασμών σε μεγάλες ποσότητες ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, τις οποίες είχε αναστείλει εξαιτίας του πολέμου, θα επιβάλλει ξανά η ΕΕ σε μία προσπάθεια στήριξης των ευρωπαίων αγροτών.

Σε αυτό συμφώνησαν διαπραγματευτές από τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Βουλή, πρόκειται για αυγά, πουλερικά και ζάχαρη καθώς και καλαμπόκι, βρώμη, πλιγούρι και μέλι. Στο μέλλον, θα υπάρξει μια ορισμένη ποσόστωση για αυτά τα αγαθά που θα μπορούν να πωλούνται αδασμολόγητα στην ΕΕ.

Δεν θα ισχύουν αρχικά δασμοί για την εισαγωγή σιταριού, αν και μπορούν να ληφθούν μέτρα υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία, αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν έως τον Ιούνιο του 2025. Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ.

Με τη σχεδιαζόμενη επαναφορά των εμπορικών περιορισμών για ορισμένα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία πάνω από μια ορισμένη ποσότητα, η ΕΕ απευθύνεται και πάλι στους αγρότες. Μετά από βίαιες διαμαρτυρίες αγροτών, η Επιτροπή της ΕΕ είχε ήδη καταστήσει προσωρινά δυνατούς λιγότερο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων των αγροτών στην ΕΕ, αγρότες από την Πολωνία ειδικότερα είχαν ζητήσει αλλαγές στην ουκρανο-ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική. Οι Πολωνοί αγρότες επικρίνουν την εισαγωγή φθηνότερων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία εδώ και μήνες. Για παράδειγμα, θέλουν να εμποδίσουν τα ουκρανικά σιτηρά να φτάσουν στην εγχώρια αγορά.

Με την έναρξη του πολέμου, οι Βρυξέλλες ανέστειλαν όλους τους δασμούς και τις ποσοστώσεις εισαγωγής για γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία, προκειμένου να βοηθήσουν οικονομικά τη χώρα.Υπήρχε ήδη μια εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία στο παρελθόν, αλλά η πρόσθετη ελάφρυνση πήγε πολύ πέρα ​​από αυτό.

Με πληροφορίες από Tagesschau