ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη να κάνει περισσότερα

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη να κάνει περισσότερα

Να «κάνουν περισσότερα» για να νικηθεί η κρίση χρέους ζητά από τους Ευρωπαίους η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Την τελευταία εβδομάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε σημαντικές προόδους προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Τόκιο. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ εξήγησε πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφασίσθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου, θα εξαρτηθεί «από την ταχεία και αυστηρή εφαρμογή τους».

Η ίδια επισήμανε πάντως ότι η κρίση του χρέους, δημοσιονομική και οικονομική, δεν πλήττει μόνο την Ευρώπη, αλλά πρόκειται για «μια παγκόσμια κρίση».

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο δρόμος προς την ευημερία περνά από τρία σημεία: η διεθνής κοινότητα να αγωνιστεί κατά του χρέους, να μεταρρυθμίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εξασφαλίσει μια σταθερή ανάπτυξη.

Σχετικά με τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, συμφώνησε πως έγιναν πρόοδοι, ιδιαίτερα μέσω των συμφωνιών «Βασιλεία ΙΙΙ» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά επισήμανε πως παραμένουν ανεπαρκείς.

«Αν μας ρωτούν αν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα πιο ασφαλές απ' ό,τι πριν από την πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers, απαντώ 'όχι ακόμη'».