ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NZ Zeitung: Μίζερες διακοπές πριν από ένα καυτό φθινόπωρο

NZ Zeitung: Μίζερες διακοπές πριν από ένα καυτό φθινόπωρο

Με τον τίτλο «Μίζερες διακοπές πριν από ένα καυτό φθινόπωρο», η ελβετική εφημερίδα «Neue Zürcher Zeitung» περιγράφει την κατάσταση στην ευρωζώνη.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικας. Το κρίσιμο ερώτημα, κατά τον αρθρογράφο, είναι αν η Ελλάδα διαθέτει την ικανότητα μείωσης του χρέους στο 120% μέχρι το 2020.

Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε: «Θα σταματήσει η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα; Ή απλώς θα αποχωρήσει το ΔΝΤ επειδή η συνέχιση της βοήθειας θα αντιβαίνει στους κανόνες του; Και εάν συμβεί αυτό θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι το μερίδιο του ΔΝΤ ή θα αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους με το να διαγράψουν μέρος του χρέους και οι δημόσιοι πιστωτές μετά τους ιδιώτες; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Η διακοπή της βοήθειας ίσως προκαλούσε την άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδό της από την ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες, όπως πιστεύουν πολλοί. Από την άλλη πλευρά η συνέχιση της βοήθειας χωρίς το ΔΝΤ θα αποτελούσε πλήγμα για την αξιοπιστία του και θα αντέβαινε στην ήδη εκπεφρασμένη θέληση πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης».