ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Spiegel: Στη Σύνοδο του Οκτωβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Η τύχη της Ελλάδας θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Οκτωβρίου, όπου οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε δυσοίωνες εναλλακτικές, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πειστεί ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για λιτότητα θα έχουν άμεσα αποτελέσματα», τονίζει το περιοδικό και υποστηρίζει ότι τα χαμόγελα και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη μεταξύ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Αντώνη Σαμαρά κατά την πρόσφατη συνάντησή τους «εξαφανίστηκαν όταν έκλεισαν οι πόρτες».

Εκεί, σύμφωνα με το Spiegel, ο επικεφαλής του Eurogroup κατέστησε σαφές στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «έχει φτάσει το τέλος της γραμμής» και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει ειδική μεταχείριση από τους εταίρους της. Επίσης, τόνισε ότι το αίτημα της Ελλάδας για «περισσότερο χρόνο», δεν «βοηθά» την κατάσταση.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η τρόικα θα περάσει όλο τον Σεπτέμβριο συντάσσοντας την έκθεση στην Αθήνα. Ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί η έκθεση είναι ακόμη άγνωστος, πιθανώς να μην είναι έτοιμη στις 8 Οκτωβρίου, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Η αποφασιστική ημερομηνία για την Ελλάδα φαίνεται πως είναι η 18η και 19η Οκτωβρίου, κατά το Spiegel, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τα πιθανά σενάρια που παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό είναι η απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ή η διαγραφή ενός τμήματος του χρέους από την ΕΚΤ, ενώ αποκλείεται η προοπτική επιμήκυνσης του προγράμματος κατά δύο χρόνια, καθώς αυτό θα σήμαινε τρίτο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το περιοδικό, η μέθοδος που θα ακολουθηθεί από την Γερμανίδα καγκελάριο τουλάχιστον είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να ζεσταθεί και τραβώντας την κουβέρτα μέχρι το λαιμό, να ξεσκεπάζει τα πόδια του. Όλα αυτά, την ώρα που μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αρχίζει να προβάλλει έντονα ως ενδεχόμενο.

Όσο για την τακτική του κ. Σαμαρά, το περιοδικό υποστηρίζει ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο της δημιουργίας φόβων στους Ευρωπαίους για κύμα οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

RP: Τον Οκτώβριο η έκθεση της τρόικας