ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει η Ελλάδα-Ιρλανδία-Πορτογαλία

Σόιμπλε: Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει η Ελλάδα-Ιρλανδία-Πορτογαλία

Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει στη δημοσιονομική τους πολιτική η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ενώ και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουν επιτευχθεί περισσότερα από όσα θεωρούσαμε εφικτό πριν από λίγα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας νωρίτερα απόψε στην τελετή βράβευσης του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Συνέδριο του Σαν Σουσί, στο Πότσνταμ.

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε πεπεισμένος για την επιβίωση του κοινού νομίσματος. «Το ευρώ είναι και θα παραμείνει σταθερό νόμισμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «όποιος επενδύει στο αντίθετο, θα χάσει», ενώ υπεραμύνθηκε της εφαρμοζόμενης διαχείρισης της κρίσης, τονίζοντας ότι «ο δρόμος είναι επώδυνος, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Τάχθηκε ακόμη υπέρ της ενίσχυσης της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης και αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη για μια «νέα, μοντέρνα διακυβέρνηση» στην ΕΕ, αλλά και στην εμπέδωση της κοινής δημοσιονομικής πολιτικής. «Ο εύκολος τρόπος, μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει» δήλωσε και, μιλώντας για τη διαφορά ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών-μελών, έκανε λόγο για μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Απέρριψε, ωστόσο, την κριτική περί καθυστερημένης αντίδρασης της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Δημοκρατία για χάρη των αγορών» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ως υπουργός Οικονομικών κράτους-μέλους της Ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να σχολιάσει τον Διοικητή της ΕΚΤ, ενώ αναφερόμενος στις σημερινές σημαντικές ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, είπε χαριτολογώντας ότι, αν γνώριζε ότι θα συνέπιπταν με τη βράβευση, θα το είχε σκεφτεί διαφορετικά.