ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Citi: Το πολύ σε 2 χρόνια η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ

Citi: Το πολύ σε 2 χρόνια η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ

Η Citi επαναδιατυπώνει τη βεβαιότητά της στην έκθεσή της «Sovereign Rating Outlook», ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ το αργότερο σε δύο χρόνια.

Στην αναφορά της για την Ελλάδα ο οίκος τονίζει την εκτίμησή της ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα θα βγει εκτός Ευρωζώνης, ενώ ακόμη και αν το αποφύγει τότε, το αργότερο σε 2 - 3 χρόνια η χώρα θα πρέπει να έχει αφήσει το κοινό νόμισμα.

Επίσης σημειώνει πως δεν αναμένει ούτε τη Moody's ούτε τη S&P να προχωρήσει σε κάποια κίνηση αξιολόγησης το επόμενο διάστημα και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα ο ίδιος επαναξιολόγησε την πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ στο 60% αντί του 90%, κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, με πιο πιθανό το 1ο εξάμηνο του 2014 έναντι της 1ης Ιανουαρίου 2013 που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η αλλαγή της στάσης της Citi προέκυψε από την αλλαγή στη στάση των χωρών του πυρήνα της Ε.Ε., καθώς και μια κάπως της πιο «συνεργάσιμη» στάσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Φαίνεται ότι θα δοθεί στην Ελλάδα επιπλέον χρόνος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε σύγκριση με ό,τι είχε συμφωνηθεί κατά τη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης το Μάρτιο. Ωστόσο, ο υψηλότερος στόχος για το έλλειμμα και ενδεχομένως τα χαμηλότερα τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις θα απαιτήσουν πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα.

Ακόμη η Citi εκτιμά πως ένας ακόμη γύρος αναδιάρθρωσης του χρέους με τη συμμετοχή εκείνων που είχαν εξαιρεθεί από το PSI, θα μπορούσε να εξεταστεί ως ένας τρόπος για να ελευθερωθούν μερικοί πόροι βραχυπρόθεσμα. Αν αυτό βεβαίως γίνει, τότε η αξιολόγηση για τα ομόλογα θα μπορούσε ακόμα να υποχωρήσει και πάλι από την S&P στο επίπεδο SD.