ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΑ:Η μη αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων πλήττουν την εργασία

ΒΕΑ:Η μη αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων πλήττουν την εργασία

«Η μη αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων οδηγούν σε ασθένειες που πλήττουν τους εργαζόμενους, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή ανάπτυξη της επιχείρησης».

Αυτό αναφέρθηκε σε ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα την πρόληψη των κινδύνων στους χώρους εργασίας. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν πρωτοβουλίες και εργαλεία για την προαγωγή των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και το διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο για τη διενέργεια εκτίμησης κινδύνου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την ανάγκη διαμόρφωσης νοοτροπίας και κουλτούρας πρόληψης των κινδύνων στην εργασία, όσον αφορά τους εργαζόμενους, και τους εργοδότες επισήμανε με την ομιλία του ο Αντ. Χριστοδούλου, από τη Γενική Διεύθυνση Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ενώ στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό BILBAE για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, αλλά και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν αναφέρθηκε ο Ι. Κωνσταντακόπουλος υπεύθυνος στον Εθνικό Εστιακό Πόλο Πληροφόρησης.

Το πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία ανέπτυξε ο Αντώνης Σερκεδάκης, από τη Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει στην επιχείρηση ειδικό βιβλίο ατυχημάτων, ώστε να γίνει αμέσως οποιαδήποτε καταγραφή περιστατικού. Τέλος, ο Μ. Σουβλής από την Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας παρουσίασε το διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο για τη διενέργεια εκτίμησης κινδύνου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για το «Oira» (Online interactive Risk Assessment), το οποίο μπορεί να βοηθήσει τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν μια σειρά σταδίων για τη διενέργεια εκτίμησης κινδύνου.