ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαχαίρι 30% στις δόσεις και επιμήκυνση δανείων

Μαχαίρι 30% στις δόσεις και επιμήκυνση δανείων

Με τους πολίτες πλέον να μην μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους και την έκθεση της BlackRock να βρίσκεται μακριά από τους πραγματικούς αριθμούς, οι τράπεζες προτείνουν μια λύση τράπεζες για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα προτείνουν «ψαλίδι» 30% στις δόσεις των δανείων με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειάς τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», τα δεδομένα είναι δύο:

Πρώτον κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις τους.

Δεύτερον η όποια ρύθμιση υιοθετηθεί τελικά από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες.

Επείγει, λοιπόν, να βρεθεί λύση και μάλιστα που θα ανακουφίσει δηλαδή τα νοικοκυριά, χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια οι τράπεζες.

Προς το παρόν ο διάλογος ανάμεσα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και το υπουργείο Ανάπτυξης «πάγωσε», αφού και οι δύο πλευρές εμμένουν στις απόψεις τους.

«Θα πρέπει να κάνουμε ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί, αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει: Αναμφισβήτητα τα νοικοκυριά πρέπει να βοηθηθούν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους. Όμως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να δημιουργηθούν υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες».

«Η μείωση των δόσεων -σε στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες, επιχειρηματικά δάνεια- στο 30% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, θα δημιουργήσει υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις και οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, εξηγώντας γιατί «πάγωσε» προς το παρόν η συζήτηση μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Ένωσης Τραπεζών για τη ρύθμιση στα δάνεια τω νοικοκυριών.

Όμως καθημερινά τα περιθώρια στενεύουν. Οι «κόκκινες» οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, σε συνολικά υπόλοιπα 231,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η άνοδος στα καθυστερούμενα δάνεια τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι αυξάνονται με ρυθμό 1% τον μήνα, όταν πέρυσι ο ρυθμός αυτός ήταν 1,5% στο τρίμηνο.

Οι τράπεζες αναγκαστικά, λοιπόν, προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων. Οι οποίες αφορούν κυρίως την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και τα 45 χρόνια, εφόσον η ηλικία του δανειολήπτη το επιτρέπει, δηλαδή δεν ξεπερνά τα 85 έτη, στη λήξη του δανείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 2 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2012 μόνο το Ειρηνοδικείο Αθήνας εξέδωσε 7.500 διαταγές πληρωμής για χρέη δανειοληπτών από καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες για ποσά κάτω από 20.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Έρευνα για τις διαγραφές χρεών ζητούν τα κόμματα

Ernst & Young: Πρόβλημα για τις επιχειρήσεις η αναδιάρθρωση δανείων