ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θα δώσουν δάνειο για να γλιτώσουν την χρεωκοπία της Ελλάδας»

«Θα δώσουν δάνειο για να γλιτώσουν την χρεωκοπία της Ελλάδας»

Σχεδόν αναπόφευκτη χαρακτηρίζει μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής οικονομολόγος του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, Κουρτ Λάουκ, ο οποίος μάλιστα εκφράζει ανοιχτά την προτίμησή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αντί ενός νέου φαύλου κύκλου επιπλέον χρηματοδοτήσεων, δηλώνοντας:

«Η περίπτωση της Ελλάδας δείχνει ότι η πολιτική της λιτότητας και της διάσωσης, από μόνη της, δεν είναι παραγωγική. Οδήγησε μόνο στην απομάκρυνση πολλών πολιτών από την Ευρώπη. Κάποιοι δεν θέλουν λιτότητα μέχρι θανάτου, άλλοι δεν θέλουν να πληρώνουν για τζαμπατζήδες. Η αναμενόμενη τον Νοέμβριο έκθεση της τρόικα απειλείται να καταντήσει φάρσα».

Την έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης, το οποίο μάλιστα θεωρεί ότι δεν θα είναι και το τελευταίο, δηλώνει στη Ντόιτσε Βέλε, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ: «Κανονικά δεν θα έπρεπε η ΕΕ και το ΔΝΤ να εγκρίνουν την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα καθώς η τελευταία δεν εκπληρώνει τους όρους που της έχουν τεθεί. Ωστόσο, οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο».

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι τα πλέον ευνοημένα πρόσωπα στην Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί , στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα την λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ και τα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα σχετικά με αυτή.