ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Πρόγραμμα εθελουσίας για 2.000 υπαλλήλους

ΕΤΕ: Πρόγραμμα εθελουσίας για 2.000 υπαλλήλους

Πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης 2.000 υπαλλήλων θέτει σε εφαρμογή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με την παροχή οικονομικών κινήτων. Για την υλοποίηση του προγράμματος η διοίκηση της ΕΤΕ βρίσκεται σε διάλογο με το σύλλογο υπαλλήλων.

Το πρόγραμμα αρχικά απευθύνεται σε υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Θα είναι κυλιόμενο και θα καλύπτει τους υπαλλήλους της τράπεζας που συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης την προσεχή τετραετία. Η εθελουσία θα είναι άτυπη και δεν θα αφορά στην προσθήκη πλασματικών χρόνων, αλλά θα προβλέπει μόνο οικονομικά κίνητρα.

Ανεξάρτητα από το εφάπαξ, θα δίνεται σε κάθε υπάλληλο ένα επιπλέον ποσό, το οποίο θα παίρνει από το ταμείο με την αποχώρηση του.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο πρόεδρος του συλλόγου των υπαλλήλων στην ΕΤΕ, Γιώργος Γιαννακόπουλος, ζήτησε την κάλυψη των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει το πρόγραμμα στα ασφαλιστικά ταμεία του κλάδου (μείωση εισφορών - αύξηση δαπανών). Για το θέμα αυτό αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα οι επαφές με στόχο τη θωράκιση των ασφαλιστικών φορέων των εργαζομένων (που χορηγούν επικουρική, εφάπαξ και παροχές υγείας).

Σημειώνεται πως οι άντρες εργαζόμενοι που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 μπορούν να αποχωρήσουν από την τράπεζα με 35ετία, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Οι γυναίκες, που είναι παλαιές ασφαλισμένες, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εάν έχουν 32 χρόνια υπηρεσίας και, χωρίς όριο ηλικίας.

Όσοι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1983 και θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 - άντρες και γυναίκες - μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών με τη συμπλήρωση 35ετίας. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τις μητέρες ανηλίκων, που εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, μπορούν επίσης να βγούνε σε σύνταξη.

Πριν από λίγο , ο δ/νων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, απηύθυνε μήνυμα προς τους εργαζόμενους της Τράπεζας αναφορικά με πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης.

Στο μήνυμα μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται απόλυτα στον άξονα στρατηγικής, που δεσμεύτηκε να εφαρμόσει η Διοίκηση με την ανάληψη των καθηκόντων της, αναφορικά με την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής διάρθρωσης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους υπαλλήλους της Τράπεζας που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και διευκολύνει, με την παροχή σημαντικών κινήτρων, την αποχώρησή τους εφόσον έχουν ήδη θεμελιώσει ή θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης εντός της επόμενης τριετίας, και πιο συγκεκριμένα μέχρι το Μάρτιο του 2016.

Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στους ίδιους, τις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο. Παρά το ασταθές εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον, διασφαλίζονται τόσο τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όσο και ο οικονομικός προγραμματισμός κάθε εργαζομένου. Παράλληλα, εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση ούτε των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης ούτε του Προϋπολογισμού, καθώς η Τράπεζα θα επωμιστεί το σύνολο του σχετικού κόστους».

Oι όροι και οι προϋποθέσεις για το προωθούμενο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα.