ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Εκτιμήσεις για ύφεση κάτω από 3%

Alpha Bank: Εκτιμήσεις για ύφεση κάτω από 3%

Oι οικονομολόγοι της Alpha Bank, αναφέρουν πως οι προσδοκίες στην οικονομία σταθεροποιούνται, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο του 2013 στο 86,9 από 82,1 τον Νοέμβριο του 2012.

Επισημαίνουν πως «η σημαντική ενίσχυση του οικονομικού κλίματος στη χώρα συμβάλλει στην επαναφορά των καταθέσεων των νοικοκυριών στο τραπεζικό σύστημα».

«Συνεπώς για να συγκρατηθεί η ανοδική πορεία της ανεργίας και να αποφευχθεί η απαξίωση ενός μεγάλου μέρους του παραγωγικού δυναμικού της χώρας που παραμένει ανεκμετάλλευτο, να οδηγηθούμε σε πτώση του πραγματικού ΑΕΠ χαμηλότερη του -3% το 2013, αντί του -4,4% του προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του -4,5% που προβλέπει επίσης, στην Εκθεση του διοικητή για το 2012, η Τράπεζα της Ελλάδος».

Ακόμα υπογραμμίζουν ότι «η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η εγχώρια ζήτηση θα αρχίσει σταδιακά να τονώνεται, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα (ύψους 4% του ΑΕΠ) από τις αρχές του 2013».

Καταθέσεις

Ενώ η σημαντική ενίσχυση του οικονομικού κλίματος στη χώρα συμβάλλει στην επαναφορά των καταθέσεων των νοικοκυριών στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης και στη μείωση του κόστους δανεισμού των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων. Τα τελευταία ήδη βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης και αποκατάστασης της κεφαλαιακής τους βάσης μετά το PSI plus.

Για να υλοποιηθεί η πρόβλεψη της ΕΕ και της ΤτΕ για πτώση του ΑΕΠ κατά -4,4% το 2013, θα πρέπει η εγχώρια ζήτηση στην οικονομία να μειωθεί εκ νέου κατά 11,4 δισ. το 2013 (ή κατά -6,6%) σε σταθερές τιμές του 2005, μετά την τεράστια πτώση της κατά 18,8 δισ. πέρυσι.

Η εκτιμώμενη αυτή πτώση για το 2013 θα πρέπει να θεωρείται σημαντικά υπερτιμημένη δεδομένου ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που προβλέπεται το 2013 από την ΕΕ συνίσταται στη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.