ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Το κείμενο των συμπερασμάτων για την Ελλάδα

Eurogroup: Το κείμενο των συμπερασμάτων για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε το Eurogroup για την Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των 4,2 δισ. ευρώ.

Τα 3,3 δισ. ευρώ αναμένεται να τα εγκρίνει τον Ιούνιο, αφού προηγουμένως η Ελλάδα ικανοποιήσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup σημειώνει την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να επιδείξουν ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και εκφράζει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών.

Εν συνέχεια, το Eurogroup υπογραμμίζει τις θετικές προοπτικές της χώρας για σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης το 2014. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τάχιστα τη χαμένη ανταγωνιστικότητα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα και στη μείωση των τιμών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει αποφασιστικότητα στη δημιουργία της νέας διοικητικής δομής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς, όπως επισημαίνεται, αυτό θα διασφαλίσει την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των βαρών στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το Eurogroup καλωσόρισε, επίσης, τα βήματα που ελήφθησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, επισημαίνει ότι θα χρειασθούν πρόσθετες προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του συνόλου των προαπαιτούμενων δράσεων.

Τέλος, το Eurogroup υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που απομένουν, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για περισσότερη καινοτομία, παραγωγικότητα και νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.