ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωγός ΤΑΡ: Θα ανοίξει 4.800 θέσεις εργασίας

Αγωγός ΤΑΡ: Θα ανοίξει 4.800 θέσεις εργασίας

Διακομματική συναίνεση ως προς την αναγκαιότητα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP προκύπτει από την ημερίδα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων για τον αγωγό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΒΕΑ, με τη διαφωνία του ΚΚΕ ως προς τη μη διασφάλιση ωφελημάτων για τους πολίτες.

Σύμφωνα πάντως με μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στην ημερίδα, ο αγωγός θα δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας για 54 χρόνια και προστιθέμενη αξία ύψους 18 δισ. ευρώ, κυρίως στις περιοχές απ' όπου διέρχεται, δηλαδή τη Βόρεια Ελλάδα.

Η κατασκευή του έργου θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Κοινοπραξίας του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του αγωγού που θα τροφοδοτηθεί κατά προτεραιότητα, μεταξύ των αγωγών ΤΑΡ και Ναμπούκο, απόφαση που αναμένεται τον Ιούνιο.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε σήμερα αναφέρει ότι περίπου τα 3/5 της θετικής επίδρασης του αγωγού σε προστιθέμενη αξία και το 50% των θέσεων εργασίας συγκεντρώνονται σε περιοχές που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση, σύμφωνα με το ΑΜΝΑ.

Άλλη μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων που επίσης παρουσιάστηκε σήμερα σημειώνει τα σημεία υπεροχής του ΤΑΡ έναντι του Ναμπούκο (συντομότερη διαδρομή, μικρότερο κόστος κατασκευής, ανάμιξη λιγότερων χωρών, ευέλικτη κοινοπραξία, μικρότερο επενδυτικό ρίσκο). Τονίζεται πάντως ότι σε βάθος χρόνου και εφόσον αυξηθεί το παραγωγικό δυναμικό φυσικού αερίου στις χώρες της Κασπίας οι δύο αγωγοί μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.