ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση όγκου λιανικού εμπορίου στην ΕΕ τον Απρίλιο

Μείωση όγκου λιανικού εμπορίου στην ΕΕ τον Απρίλιο

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 0,5% τον Απρίλιο (σε σύγκριση με τον Μάρτιο) στην Ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ των 27, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Τον Μάρτιο, ο όγκος του λιανεμπορίου είχε υποχωρήσει κατά 0,2% και 0,1%, αντίστοιχα. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2012, ο δείκτης λιανικών πωλήσεων είναι μειωμένος κατά 1,1% για την Ευρωζώνη και 0,6% για την ΕΕ.

Ο δείκτης «τροφίμων, ποτών και καπνού» μειώθηκε κατά 2% τον Απρίλιο (σε σύγκριση με τον Μάρτιο) στην Ευρωζώνη και κατά 2,3% στην ΕΕ. Μεταξύ των χωρών, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία —για την Ελλάδα δεν αναφέρονται για τον Απρίλιο— οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν σε 13 χώρες και αυξήθηκαν σε 8. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία (-3,6%), τη Λετονία και τη Βρετανία (-2% και στις δύο χώρες), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (5,2%), τη Ρουμανία (1,9%) και τη Μάλτα (1,6%).

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης «τρόφιμα, ποτά και καπνός» μειώθηκε 1,9% τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη και 2,2% στην ΕΕ. Τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις σημείωσαν η Ισπανία (-6,5%), η Σλοβενία (-4,9%) και η Μάλτα (-4,3%) και τις μεγαλύτερες αυξήσεις η Λετονία (6,2%), η Λιθουανία και η Ουγγαρία (3,3% και οι δύο χώρες).

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ