ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ΤΑΡ αναδεικνύει την Ελλάδα σε «ενεργειακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας»

Ο ΤΑΡ αναδεικνύει την Ελλάδα σε «ενεργειακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας»

Η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ υποστηρίζει την επιδίωξη για ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας», επισημαίνει η Κοινοπραξία του αγωγού με αφορμή τη σημερινή υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement).

Η συμφωνία θέτει το πλαίσιο υλοποίησης και λειτουργίας του έργου στην ελληνική επικράτεια, από τους Κήπους του Έβρου μέχρι την περιοχή Διποταμιάς στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μια διαδρομή μήκους 550 χλμ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τη χρήση της γης (απαλλοτριώσεις, περιορισμοί χρήσης κατά μήκος του αγωγού κ.λπ.), καθώς και τα τεχνικά, περιβαλλοντικά στάνταρντς, θέματα ασφάλειας κ.α.

Η Κοινοπραξία σημειώνει ότι συνεργάζεται ήδη με ελληνικές επιχειρήσεις και επιστήμονες και σκοπεύει να επεκτείνει τις συνεργασίες αυτές. Σύμφωνα με τις γνωστές εκτιμήσεις, κατά την κατασκευαστική περίοδο του αγωγού θα δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στους τομείς κατασκευών, υπηρεσιών, μεταφορών, επικοινωνιών, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κ.α.