ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επείγουσα η ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις εκτιμά ο ΣΕΒ

Επείγουσα η ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις εκτιμά ο ΣΕΒ

Τολμηρές διορθωτικές κινήσεις γιατί διαφορετικά θα βρούμε μπροστά μας τα ίδια αδιέξοδα τον Οκτώβριο "και τότε θα είναι πολύ αργά", ζητάει με σημερινή δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Δασκαλόπουλος υποστηρίζει ακόμη ότι το περιθώριο που έχουμε για την υλοποίηση αυτών των κινήσεων είναι απειροελάχιστο και αναφέρει πως «είναι σαφές ότι η συνταγή δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει τα εξής:

«Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ουσιαστικά εξυπηρετεί ένα στόχο: την αποδέσμευση μίας ακόμα δανειακής δόσης. Η μόνιμα στρεβλή δημοσιονομική διαχείριση το εμποδίζει να προσφέρει δημοσιονομικό όφελος. Και η μεταρρυθμιστική του αξία, που επικεντρώνεται στον τομέα της φορολογίας, είναι μονοδιάστατη και ελλειμματική.

Στην κυβέρνηση εναπόκειται, έστω και την τελευταία στιγμή, να ολοκληρώσει τη μοναδική και μεγάλη μεταρρύθμιση που επιχειρεί με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εφαρμογή του και -το κυριότερο- προσδίδοντάς του την αναπτυξιακή διάσταση που λείπει παντελώς. Η δουλειά για ένα σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο είναι ακόμα μπροστά μας.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να μετριάσουμε την ύφεση. Να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να καταστεί η ανεργία μόνιμη. Να αποφύγουμε την ευρύτατη υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Να μην καταφεύγουμε σε ισοπεδωτικές και στην πράξη αναποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Είναι σαφές ότι η συνταγή δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Διαθέτουμε ακόμη ένα απειροελάχιστο περιθώριο για τολμηρές διορθωτικές κινήσεις και για το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο. Διαφορετικά, είναι σίγουρο ότι τα ίδια αδιέξοδα θα τα βρούμε μπροστά μας τον Οκτώβριο. Και τότε θα είναι πολύ αργά.»

Ρoή Ειδήσεων