ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση «καμπανάκι» του Γραφείου Προϋπολογισμού Βουλής

Έκθεση «καμπανάκι» του Γραφείου Προϋπολογισμού Βουλής

Χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και κριτική για προχειρότητα και καθυστερήσεις που επιδεικνύει η κυβέρνηση στις μεταρρυθμίσεις εμπεριέχει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι συντάκτες της, με επικεφαλής τον καθηγητή Π. Λιαργκόβα, επισημαίνουν ότι «το 2014 είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποφύγουμε χειρότερη κρίση» και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της οικονομίας παραμένει κρίσιμη.

Η κριτική εστιάζεται κυρίως στις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις, προχειρότητα και «εμβαλωματικές μεταρρυθμίσεις», αναφέροντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα της ΕΡΤ και της Δημοτικής Αστυνομίας, για τα οποία υποστηρίζουν ότι δεν συμπεριλαμβάνονται σε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Οι συντάκτες της έκθεσης ωστόσο, χαρακτηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις ως μοναδικό τρόπο για έξοδο από την κρίση, ενώ ειδικά για τη φορολογική μεταρρύθμιση υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Επίσης, διαπιστώνουν ότι η τρόικα πλέον έχει αλλάξει στάση και επιλέγει την πίεση μέσω των χρηματοδοτήσεων, αντί της προκαταβολικής εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, ζητώντας έτσι να δει απτά αποτελέσματα. Και τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει το 2014.

Στα θετικά της έκθεσης, ωστόσο, διαπιστώνουν πρόοδο στα δημοσιονομικά, επισημαίνοντας ότι επετεύχθη η σημαντική μείωση του ελλείμματος και ότι η χώρα είναι κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίσης, εξαίρουν τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την οικονομική διπλωματία, προσθέτοντας ότι άλλαξαν σημαντικά το κλίμα, ενώ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού εκτιμούν ότι είναι καλύτερη του αναμενομένου.